Margarita Boladeras: “Tothom vol saber el seu origen”

Margarita Boladeras, als estudis de Mataró Ràdio.
Margarita Boladeras, als estudis de Mataró Ràdio.

Aquests dies de Nadal, amb la imatge del pessebre, se’ns planteja un model de família. Però actualment, a la nostra societat, n’hi ha una gran diversitat. En el segle XXI, una parella o una persona sola té diferents vies per construir una família. Per exemple, més enllà de la gestació tradicional, es pot fer a través de la reproducció assistida amb l’ajuda d’un donant o mitjançant l’adopció.

Degut a aquestes noves opcions s’ha obert un debat sobre el dret a conèixer el nostre origen. Una necessitat vital per a moltes persones segons explica Margarita Boladeras, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de Barcelona i experta en bioètica. “Hi ha estudis que demostren que tothom vol saber el seu origen perquè és important pel desenvolupament de la persona”, assegura la catedràtica, però en aquest moment aquest dret només el tenen les persones adoptades.

Ara el gran debat entre els experts és si una persona nascuda a partir de reproducció assistida amb la participació de donants d’espermatozoides o òvuls té dret a saber el seu origen tenint en compte que a Espanya, a diferència d’altres països com Anglaterra, els donants són anònims. “Des del camp de la ètica pensem que s’han de tenir en compte els drets de totes les persones implicades -pares, donants i fill- però prioritzant els nens”, explica Boladeras. Un posicionament contrari a les clíniques de fertilització, que en aquest camp actuen de lobbies de pressió.

El debat encara està molt obert, ja que darrerament, malgrat que a Espanya no és legal, s’hi ha afegit una altra possibilitat: les mares de lloguer. “Els ventres de lloguer encara són més complexos, perquè en aquests casos cal determinar si predominen els aspectes genètics o els biològics”, afirma l’experta. Segurament encara es tardarà uns anys en normativitzar el dret a l’origen, però no es pot oblidar que els infants engendrats per aquesta via creixen i es fan preguntes. Per això Bolderas conclou: “Cal més transparència sobre perquè som aquí i com hem arribat, encara que no sempre és fàcil”. – MARIA COLL / QUERALT FLOTATS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *