Marcos Chércoles: “La UE ha posat preu a la vida de les persones”

Marcos Chércoles, a Lesbos.
Marcos Chércoles, a Lesbos.

L’entrada en vigor del pacte entre la Unió Europea i Turquia signat el passat 19 de març ha canviat significativament l’escenari que es viu a Lesbos, on des del passat mes de setembre treballa l’ONG catalana Proactiva Open Arms rescatant els refugiats que arriben amb bots a les costes d’aquesta illa grega.

“Des del pacte s’ha incrementat molt la vigilància a la zona de l’aigua i ha disminuït la quantitat d’embarcacions que arriben cada dia; ara són unes 140 persones per dia, moltes menys que les 2.000 diàries dels mesos de setembre o octubre de l’any passat”, segons explica Marcos Chércoles, membre d’aquesta entitat.

Actualment es calcula que a Grècia hi ha aproximadament més de 48.000 refugiats bloquejats després del tancament de la ruta dels Balcans. De tots ells però, només els “ pre 20 de març”, com els han etiquetat les ONG, tindran alguna oportunitat de quedar-se a Europa, la resta seran tornats a Turquia, però, evidentment, no amb les mateixes condicions.

“Aquestes persones han pagat 1.500 euros per persona per travessar el Mediterrani i ara seran tornats al seu país absolutament sense res”, lamenta el membre de Proactiva Open Arms. En canvi, els que han tingut la sort d’arribar abans d’aquesta data suposadament han de ser traslladats al continent i allà ser redistribuïts segons les quotes de la UE, però les ONG hi mostren poca confiança.

Les entitats, entre elles Proactiva Open Arms, que continua fent la seva feina, però “ara amb més impotència, perquè no sabem si la gent que salvem seran deportades”, asseguren que aquest acord “no les representa” perquè, segons Chércoles, “la UE ha posat preu a la vida de les persones”.

“Els refugiats no és gent que busca un futur millor, sinó simplement un futur, perquè no poden tornar enrere”, afegeix. I no deixa de fer una advertència: “Aquesta gent, per Grècia o per noves rutes, ara segurament per altres de més perilloses, acabaran venint a Europa perquè ho han perdut tot”.

Els socorristes de Proactiva Open Arms van començar a treballar a Lesbos amb uns recursos molt minses, amb pocs mesos s’han guanyat el respecte de les autoritats i dels habitants de la zona i l’etern agraïment del miler de vides que ja han salvat. “Estem regalant segones oportunitats a molta gent, però només som persones que ajudem a persones gràcies al suport de la societat civil. És molt dur veure com Europa dóna l’esquena a mares que es lliguen els seus fills al pit perquè no s’ofeguin, a avis que viatgen en cadira de rodes, etc. El que veus a Lesbos t’encongeix el cor”, explica Chércoles. – MARIA COLL.

Escolta l’àudio de l’entrevista:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *