M. Rosa Buxarrais reivindica l’educació en valors a Mollet

La ruta per Catalunya de la renova revista Valors ha fet parada aquesta nit a Mollet del Vallès. Maria Rosa Buxarrais, catedràtica del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (UB) i membre del consell assessor de la publicació, ha estat l’encarregada d’impartir la conferència “Siguem conscients del que fem: la importància dels valors ètics”.

L’experta en pedagogia i valors ha explicat que tothom neix amb una motxilla de valors proporcionada pels altres i no és fins a l’edat autònoma que ens construïm els nostres propis valors a partir de “referents, de la tradició, de la reflexió personal i de les relacions humanes”. Valors ètics que es construeixen des de la llibertat, que donen qualitat a la persona, que són universals, que són horitzons de referència i són motors d’acció.

Ara bé, Buxarrais també ha recordat que tots tenim tres tipus de valors, alguns dels quals ens costa reconèixer: valors compartits o políticament correctes, contravalors i valors socialment contradictoris. I ha advertit d’alguns valors que avui estan en crisi a la nostra societat com: l’esforç, el sentit de la responsabilitat, la pertinença a la comunitat, el compromís, la solidaritat i el respecte, la participació social i política i el sentit de transcendència.

Valors que òbviament no tothom entén de la mateixa manera, ja que en un món actual, completament global i plural, “determinar allò que és correcte i incorrecte depèn sovint del context” i per això, en l’àmbit de l’educació, és tan important  “ensenyar coneixements i fets, però també aprendre a ser i a conviure”, ha remarcat la catedràtica. I, en aquest sentit, ha reivindicat una política educativa en clau de valors acompanyada d’un bon pressupost.

L’actualitat des de l’òptica dels valors

En la presentació de la revista, el codirector de Valors, Joan Salicrú ha explicat el funcionament en clau de voluntariat de la publicació i ha destacat que l’objectiu de la publicació és llegir l’actualitat des de l’òptica dels valors. “Nosaltres busquem la tercera línia de l’actualitat: explicar quins valors hi ha darrera les coses que passen”, ha puntualizat.

També han participat de l’acte la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Mercè Pérez, que ha donat la benvinguda als assistents, i el Síndic de Mollet, Lluís Martínez, qui ha justificat la presentació de la revista al Museu Abelló recordant que una de les funcions de la seva figura és “preservar els valors i l’ètica de la ciutat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *