“Llibertat d’expressió, espai públic i convivència”

El debat sobre l’ús de l’espai públic com a escenari per exercir la llibertat d’expressió no és nou. De fet, cada vegada que un artista inaugura una escultura en una plaça o en una rotonda està fent ús d’un espai públic, de tots, per a expressar les seves idees, personals i intransferibles. De la mateixa manera, cada vegada que una entitat veïnal pinta un mural demanant per exemple més serveis públic pel seu barri, també fa un ús reivindicatiu de l’espai públic. Per tant, els espais públics mai han estat neutrals. Però fins ara no s’havien produït grans retrets sobre els missatges que s’hi inscriuen, fruit d’una època de forts consensos o d’un equilibri de posicions que molt pocs posaven en dubte.

Ara, precisament, a Catalunya vivim un temps nou en què les opinions s’han polaritzat enormement, com mai en els quaranta anys que han passat des de la represa democràtica. I per tant, es planteja un conflicte entre diferents opinions.

En aquest sentit, el debat sobre la relació entre la llibertat d’expressió i l’ús de l’espai públic és legítim de plantejar: quins límits hi ha, quins han de ser, com s’han de regular i qui els vetlla. De fet, és un debat que una societat madura s’ha de plantejar. És bo que se’l plantegi, en realitat. Ara bé, aquest debat s’ha de produir en la seva globalitat, i s’ha de fer de forma serena, no exclusivament perquè en un context circumstancial ens molesten certs símbols polítics.

En aquest sentit, dues coses ens semblen òbvies. El dret de la llibertat d’expressió, en l’àmbit de l’espai públic, s’ha de conjugar combinat amb dos altres valors: el del respecte i el de la convivència. No podem apel·lar al nostre dret a la llibertat d’expressió i al mateix temps no respectar el drets dels altres a opinar. Totes les opinions, si són respectuoses, són vàlides. És més, pensem que el respecte és la base de la convivència. L’error és, com intenten alguns, afrontar el problema a la inversa: amb l’advertència que cal preservar la convivència, limitar la llibertat d’expressió.

Pòrtic de la revista Valors del mes de juny

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *