L’exportació d’armes espanyoles assoleix un nou rècord històric


Nou rècord històric en l’exportació d’armes espanyoles. Segons l’informe «Estadístiques espanyoles d’exportació de material de defensa, d’un altre material i de productes i tecnologies de doble ús», elaborat per la Secretària d’Estat de Comerç i fet públic pel Centre Delàs Estudis per la Pau, l’any 2016 es van exportar armes per valor de 4.052 milions d’euros i el valor de les autoritzacions va assolir els 5.550 milions d’euros.

A més, aquest informe deixa al descobert, tres tendències clares respecte el comerç d’armes. En primer lloc, la consolidació de l’Orient Mitjà – zona de grans conflictes- com a mercat prioritari del material armamentístic espanyol. Els països d’aquesta zona han adquirit armes per valor de 647,97 milions d’euros, dada que representa un 16% del total de les exportacions.

Els compradors més destacats han estat Egipte (219,29 milions), Oman (208,28 milions), Aràbia Saudita (116,19 milions), l’Iraq (52,69 milions), Emirats Àrabs Units (26,74 milions) i Bàhrein (19,08 milions). Des del Centre Delàs es denuncia que “aquestes exportacions podrien considerar-se il·legals per la situació d’inestabilitat de la regió i pel seu impacte en conflictes com els de Síria, Iemen o l’Iraq”.

Un segon element important és l’increment de les exportacions a Àsia, que ha adquirit el 10% del total. Destaca al capdavant de la llista Malàisia, que ha comprat material per valor de 167,63 milions d’euros. Però, per exemple, només a Corea del Sud se li han autoritzat exportacions per valor de 1.488,18 milions d’euros, el 27% de les autoritzacions d’exportació totals. I això en una zona en què el conflicte entre les dues Corees i la presència de la gran Xina està generant una carrera armamentística a la zona molt perillosa.

I, finalment, el Centre Delàs adverteix de la utilització del comerç d’armes com un instrument més de la intervenció militar. Amb l’excusa de lluitar contra Estat Islàmic, l’Estat Espanyol, poc transparent en aquesta matèria, contribueix al rearmament de països com Iraq o Egipte. Per exemple, en la seva compareixença davant la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats, la Secretària d’Estat de Comerç va justificar les exportacions a aquest país fent referència al paper que està complint en la vigilància de la frontera amb Líbia.

Però aquestes armes, segons denuncia l’entitat, podrien estar sent utilitzades amb tota probabilitat per bombardejar ciutats kurdes, sirianes, iraquianes o iemenites. I, per tant, de forma indirecte augmentar la crisi dels refugiats. En definitiva, amb la publicació d’aquestes dades, qualifiquen “d’inacceptable” que les armes espanyoles “estiguin essent utilitzades com a eina de política exterior i, encara més, si això suposa provocar violència i danys irreversibles sobre les vides de milions de persones”. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *