Recollir mobles del carrer o de segona mà i restaurar-los està de moda. Molts es saben de memòria quin és el dia, segons el barri, que els veïns baixen les escales amb els mobles vells de fusta que no volen. I més d’un s’anima a fer un tomb abans que els camions s’ho mengin tot.
Hi ha però qui ha convertit aquesta tendència de restaurar, reciclar i exposar en un negoci integrador. De fet, fins i tot, han fet un pas més, la transformació. Es tracta de l’Estoc. En aquesta botiga del carrer Almogàvers del barri del Poble Nou de Barcelona hi podeu trobar unes escales convertides en prestatgeries, uns pneumàtics en pufs, portes en taules o capçaleres de llit o caixes de fruita convertides amb tauletes de nit. La combinació de materials és la marca de la casa.
Però, a més, comprant un article de l’Estoc també ajudes a la integració de persones amb discapacitat. Cal recordar que a Catalunya hi ha registrades prop de 378.000 persones amb discapacitat, el 10,6 per cent de les quals amb discapacitat intel·lectual. I gairebé el 55 per cent es troben en edat de treballar, però només 78.000 són actives.
A l’Estoc ofereixen per aquestes persones un ampli ventall de possibilitats per a la integració, amb l’objectiu de fomentar la creativitat. En el taller el treballador s’implica des d’un inici amb la peça: l’arregla, li fa el tractament necessari, la poleix, la pinta i l’envernissa. L’Estoc ha rebut el reconeixement dels programes de suport a l’Emprenedoria Social de la Fundació La Caixa (2012) i de la Generalitat de Catalunya (2011).