
A l’estiu, en els moments de repòs, sobretot després de dinar i al vespre, és un bon moment per a animar els nens a entretenir-se llegint. Ara bé, molts pares troben a faltar alguna tècnica que estimuli els més petits de la casa a entrar en aquesta dimensió que, sovint, més aviat es relaciona amb el període del curs escolar, més que no pas amb el temps de descans.
Experts de la Universitat Oberta de Catalunya apunten que les tauletes -no els lectors de llibres electrònics- poden ser els aliats necessaris que els pares necessiten per incentivar els nens a llegir. El fet és que el format digital aporta una sèrie d’avantatges per a engrescar els nens a llegir: «a banda d’una experiència multisensorial amb la veu, la música, el tacte, etc., també facilita l’accés a continguts multilingües (hi ha apps en diferents idiomes), permetdescobrir altres cultures gràcies a la gran oferta d’obres disponible a internet (això sí, la majoria en anglès) i familiaritzar-se amb les obres clàssiques adaptades al món infantil», apunta la professora de la Universitat Oberta de Catalunya Teresa Iribarren, experta en literatura i edició digital
«El so, l’àudio i les imatges dels llibres digitals afavoreixen la interactivitat i desperten, d’aquesta manera, el seu interès per les lletres», explica. Alhora que afegeix: “Poden estimular-los a descobrir nous continguts, acompanyar-los en la narració i ajudar-los a identificar-se amb els personatges per a fer més seva la història».
Les famílies, a més, poden trobar en les biblioteques del poble on estiuegenun lloc immillorable per a la immersió lectora, «perquè s’hi troben recomanacions de llibres molt interessants, poden interactuar amb altres nens i, a més, sempre que ho desitgin poden demanar consell als bibliotecaris», apunta novament.
Encara que l’enriquiment dels textos amb aquests recursos no és exclusiu dels llibres infantils, «és en aquest àmbit on s’està aplicant amb més èxit», apunten en relació a això les autores del llibre Lectura digital infantil. Dispositivos, aplicaciones y contenidos, de l’Editorial UOC, Araceli García i Raquel Gómez.