Les ciutats refugi denuncien l’incompliment en l’acollida de refugiats

El 26 de setembre era la data límit perquè l’Estat espanyol complís amb el compromís d’acollir 17.000 refugiats que es troben a Grècia i Itàlia, i als camps de reassentament de Líbia, Turquia i Jordània. Però fins al moment només n’han arribat menys de 2000. Així ho han denunciant conjuntament les 17 ciutats refugi de tot l’Estat, entre les quals hi ha Barcelona, Madrid, o A Coruña, així com altres ciutats catalanes com Badalona, Girona o Sabadell.

Representants d’aquestes ciutats refugi han portat la seva denúncia al Congrés dels Diputats, on han posat de manifest la manca de sensibilitat de l’Estat davant de la greu crisi humanitària, agreujada des de 2015 per la guerra de Síria; i de l’altra, la manca d’ajut que han rebut els ajuntaments a l’hora d’atendre les persones refugiades que es troben a les ciutats, on moltes d’elles arriben pel seu compte.

Les ciutats refugi també denuncien la manca d’informació, per part del govern estatal, sobre quina és la xifra de persones sol·licitants d’asil que arriben a les ciutats i l’opacitat que envolta la gestió dels fons europeus que rep Espanya per a la integració de persones migrades i refugiades. “L’Estat rep 330 milions d’euros del fons de la Unió Europea per a l’acollida de refugiats, dels quals només un 28% el dedica a l’atenció efectiva d’aquests.” Uns diners que, en canvi, es destinen a “vigilar fronteres i fer polítiques d’expulsió”, explica el tinent d’alcaldia Jaume Asens.

També adverteixen de la greu mancança de pisos per a allotjar aquestes persones en algunes ciutats afectades per processos de gentrificació -com Barcelona o Palma de Mallorca-, o el gran esforç de coordinació que han de fer els municipis amb les entitats d’atenció a persones refugiades per poder-hi treballar.

Programes alternatius

Molts d’aquests ens locals han posat en marxa diferents programes alternatius al pla d’acollida estatal en les seves ciutats per a atendre aquelles persones refugiades que queden fora de la cobertura de l’Estat. A Barcelona, per exemple, el Pla Nausica està donant acollida a 80 persones, i preveu arribar al centenar abans de fi d’any. Des de començaments d’any, la ciutat comtal ja ha atès el doble de persones demandants d’asil que l’any passat, un total de més de 2.200 fins al setembre. – Redacció

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *