L’economia social i solidària es reivindica com una alternativa real

L’economia social i solidària es presenta des de fa temps com una alternativa al sistema capitalista. En la seva base hi ha la idea que totes les necessitats del dia a dia poden cobrir-se gràcies al consum o contractació de productes i serveis de l’economia solidària. A Catalunya hi ha multitud d’entitats i cooperatives que s’hi dediquen, i que aquest cap de setmana es donaran trobada a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que organitza la XES (Xarxa d’Economia Solidària). En la seva sisena edició, la fira vol demostrar que aquest model és una alternativa consolidada i real.

Sota el lema «Ni teu, ni meu. Nostre! Fem comunitat», la fira d’aquest any girarà al voltant del concepte d’allò comú i reflexionarà sobre la gestió pública-privada-comunitària del béns i recursos que es posen a l’abast de la ciutadania. Durant tres dies i més de 60 xerrades previstes es tractaran qüestions com ara si es pot entendre la ciutat com un bé comú, si tot el que és estatal es considera públic i si s’està creant una bombolla d’economia solidària.

El programa de la Fira es divideix en cinc eixos interdependents centrats en els temes de la comunitat, el procomú, allò públic, ESS i administració pública i debats actuals de l’economia solidària. Tota la programació és gratuïta i oberta a tots els públics fins a completar aforament.

Una de les protagonistes d’aquesta edició de la FESC serà el Consell de la Xarxa Intercontinental de Promoció de l’ESS (RIPESS), integrat per xarxes d’economia solidària d’Amèrica Llatina i el Carib, Amèrica del Nord, Europa, Àfrica, Àsia i Oceania. Representants de Camerun, Japó, Xile, Austràlia, Estats Unitats, Itàlia i França també es s’han sumat al programa de la fira amb diverses xerrades.

A més, també tindrà lloc la tradicional III Desfilada de Roba Sostenible, organitzada pel Consorci de Comerç Just i Banca Ètica, i la TecnoFESC, un espai organitzat per Setem Catalunya que a través de diverses activitats i tallers, vol reflexionar al voltant de temes com el consum responsable i de proximitat, la reutilització, l’obsolescència programada o la seguretat de les nostres dades. El programa es completarà amb activitats lúdiques i de caire familiar i un servei de bar i restauració a càrrec de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa, la XAREC. Aquesta iniciativa aplega diferents projectes repartits pel territori català que tenen els fogons, la cultura i l’ESS com a denominador comú.

Pagar amb moneda social

Com cada any, les persones visitants només podran fer compres als diferents expositors mitjançant moneda social. Enguany, s’incorporen 3 iniciatives més a la llista de monedes que es podran utilitzar durant la FESC. L’objectiu principal és avançar en la coordinació i la interrelació de les diferents xarxes, de manera que, a través d’uns protocols comuns, les usuàries puguin intercanviar productes i serveis més enllà de la seva pròpia xarxa local. J.V.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *