L’Anuari dels Valors 2014 constata que ens enfrontem a diverses crisis

La principal tesi de l’Anuari dels Valors 2014, que porta com a subtítol “Crisi i canvis: cap a noves respostes”, és que no solament “estem al final d’una crisi, sinó davant de diferents crisis”, segons va explicar Àngel Castiñeira, director d’aquest estudi i de l’Observatori de Valors –Fundació Carulla i ESADE-, en l’acte de presentació. Però, ara, a diferència del 2014, també ja s’apunten algunes respostes, en les quals els valors hi hauran de tenir un paper. “L’apel·lació als valors pretén incidir a les pràctiques d’avui i del futur, però també ens porta a formular noves preguntes”, va afirmar.

Bàsicament les crisis actuals són tres: la moral, la territorial i la polítocinstitucional. En l’àmbit de la crisi moral, la corrupció es percep cada cop menys com a patrimoni únic dels polítics, i cada cop més també vinculada al món empresarial i financer. Valors com l’honestedat, el mèrit, l’esforç i l’austeritat s’han vist desplaçats per la cultura de la cobdícia, la desmesura i la sensació d’impunitat. I davant la crisi moral sorgeix el regeneracionisme, que afecta sistemes com la família, l’educació i els poders públics realment independents. I tot això ha provocat indignació i l’aparició d’alternatives polítiques fora del sistema.

Per altra banda, a la crisi territorial s’ha reclamat el dret a la veritat i el dret a saber i han proliferat les relectures de la història d’Espanya, imaginaris sobre una Catalunya futura, etc. A Catalunya, destaca l’abandonament de l’actitud victimista per una afirmació nacional desacomplexada. Aquest tema ha posat sobre la taula valors com la determinació, la fermesa, la moderació i la responsabilitat, però també d’altres com l’habilitat o l’astúcia, més ambivalent.

I, finalment, respecte la crisi politicoinstitucional, les conseqüències de totes les crisis es traslladen a la política i això provoca, segons Castiññeira, “l’aparició d’un nou llenguatge i noves polaritats que ara fan fortuna als mitjans”, per exemple, cohesió/fractura; unionistes/independentistes; unitat/trencament; nou/vell o elit/poble i que les institucions polítiques hagin deixat de ser immunes als efectes de les crisi.

De l’anàlisi de les notícies, l’Anuari dels Valors, que repassa les portades dels mitjans de comunicació més importants del país, destaca aquests temes del 2014: el procés sobiranista, que per primera vegada encapaçala en rànquing; la corrupció política i econòmica, el conflicte d’Ucraïna, el conflicte d’ETA, l’abdicació i relleu de la monarquia, el conflicte Palestina-Israel, les noves alternatives polítiques i el gihadisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *