L’absurditat de la guerra, a ‘In memoriam’

In memorian

Era el 1938. Tenien 17 anys i els van enviar a la primera línia de foc de l’enfrontament que marcaria la Guerra Civil espanyola, la Batalla de l’Ebre. És l’anomenada “Lleva del biberó”. D’aquesta generació en parla l’obra de teatre In memoriam, espectacle escrit i dirigit per Lluís Pasqual i interpretat per la jove companyia del Teatre Lliure.

In memoriam és un al·legat en contra de qualsevol conflicte. La voluntat d’aquesta espectacle és que sempre es recordi l’absurditat i el caos de la guerra”, explica Joan Amargós, un dels actors d’aquest espectacle, que comparteix escenari amb Enric Auquer, Quim Àvila, Eduardo Lloveras, Lluís Marquès i Joan Solé.

I l’actor posa com a exemple els soldats de la Lleva del Biberó – alguns dels quals molt emocionats han anat a veure l’obra-: “Al principi, quan criden els biberons, encara sembla que hi ha una certa lògica, una mena d’ordre, però quan els posen sobre el terreny, a primera línia de les trinxeres, ja es veu que allò no té ni cap ni peus”, afegeix.

Centenars de joves van morir en  aquella batalla i molts més encara hi van perdre la joventut. Aquesta obra és un homenatge a tota una generació, però també una gran classe d’història. De fet, els mateixos actors que interpreten els soldats reconeixen que en desconeixien a fons la història abans d’interpretar-la en els escenaris.

Aquesta obra es pot veure fins el 13 de novembre al Teatre Lliure de Barcelona, però després estarà de gira per diferents teatre de Catalunya i de fora. Està confirmat que seran al Teatre Auditori de Manacor el 19 de novembre, al Teatre Monumental de Mataró el 26 de novembre i a Madrid, al Teatro María Guerrero, del 22 de febrer al 12 de març del 2017. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *