La Vall d’Hebron crea un fàrmac contra el càncer que frena la metàstasi

La Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha desenvolupat un fàrmac que activa el sistema immune i permet evitar que les cèl·lules cancerígenes s’expandeixin i causin metàstasi o recaigudes en malalts de càncer. Aquest fàrmac, que porta el nom de MSC-1, ja ha superat totes les fases preclíniques i s’ha començat a provar en 40 pacients a Barcelona, ​​Nova York i Toronto. L’MSC-1 bloqueja la LIF, una citoquina que està present en molts tumors i promou la proliferació de les cèl·lules mare tumorals, a més de desactivar l’alarma del sistema immune.

El director del Programa d’Investigació Preclínica i Translacional del VHIO, Joan Seoane, ha dirigit el desenvolupament del nou fàrmac amb el seu equip, que va ser el primer a relacionar LIF amb càncer i demostrar que si ho bloquejaven s’eliminaven les cèl·lules mare tumorals prevenint la reaparició de tumors.

Els investigadors han descobert que LIF desactiva el sistema d’alarma perquè no arribin les cèl·lules del sistema immune. L’equip del VHIO ha aconseguit fer-ho en models animals, reactivant aquesta alarma i promovent el reclutament del sistema immune contra el tumor.

El medicament és vàlid per als tumors que expressen un alt nivell de LIF, com glioblastomes, càncer de pàncrees, ovari, pulmó i pròstata, que solen ser els més agressius i de pitjor pronòstic. – Red.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *