La Solidaritat

Quan mirem la problemàtica del nostre món podem caure en una certa tendència al desànim. Hi ha masses situacions conflictives, i el que llegim al diari o escoltem a qualsevol dels telenotícies continua essent altament preocupant. A la revista d’aquest mes volem remarcar dos valors que ens poden ajudar a fer front a tant desencís: el sentit de l’humor i la solidaritat.

El sentit de l’humor és aquella postura que treu dramatisme i transcendència a tota realitat humana, a tot el que fem i tenim. L’autèntic humor no consisteix en ser frívol, ni en una manera fàcil de burlar-se les situacions i els problemes, sinó en saber reconèixer que les persones son limitades i que s’ha d’aprendre a viure amb el conflicte sense desesperar-se ni angoixar-se. Per més crua que sigui la realitat, haurem de saber contemplar-la amb un toc d’humor, perquè l’humor sempre afegeix realisme i humilitat a la vida. Els grans polítics, els governants, els economistes, els partits polítics, els sindicats, els personatges il·lustres del planeta, plens de poder i influències, han de ser sensibles a relativitzar-se i mirar-se els uns als altres amb humor, amb capacitat per riure’s d’ells mateixos. Tenir sentit de l’humor ens ajuda a esdevenir més humils, a deixar de banda les nostres suposades grandeses i a acostar-nos a les necessitats reals de la gent per cercar les solucions més adients.

La solidaritat és l’ajuda que és dóna entre persones que en la seva majoria no es coneixen, però que estan assabentats de l’existència mútua, de les seves dificultats, dels seus problemes. La solidaritat és ajudar al més dèbil, el que no és del meu grup, del meu poble nació o continent, el qui no conec personalment però de qui conec les mancances i els patiments. Possiblement si demanéssim a un ampli grup de persones si consideren que la solidaritat és una qüestió important socialment, gairebé tots ens dirien que sí. Si els preguntéssim, a qui afecta aquesta solidaritat, respondrien segurament que a tothom. Ara bé, si algú contrari a aquesta solidaritat universal els qüestionava per què cal ser solidaris, quin és el fonament que fa que se sentin vinculats a persones que no coneixen, molts no sabrien que respondre.

Cal doncs trobar noves raons per la solidaritat si volem assolir un món més just que respecti la dignitat de les persones i els drets humans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *