Vista de la plaça Catalunya en una de les nits de màxima afluencia d’Indignats, a mitjans del mes de maig.
Les últimes setmanes, a casa nostra, han estat marcades per la revolta dels anomenats Indignats. Des de Valors hem volgut dedicar el mes de juny, fidels a la idea de ser una revista en clau reflexiva sobre els elements de l’actualitat, a aquest moviment. I més concretament al què en quedará, de tot plegat, en el futur. És per això que hem hem preparat un monográfic on entrevistem el sociòleg Salvador Giner [aquí de forma parcial] i on escriuen l’advocat Cinto Amat [aquí] i el periodista Francesc Canosa, entre d’altres. I on fem menció al volum que ha desencadenat tota aquesta història: Indigneu-vos, d’Stéphane Hessel, el qual ara llança Comprometeu-vos, amb un missatge molt en la línia del que apuntem en aquest número en el nostre editorial, titulat Pla, Projecte i Lideratge: “Que les societats es revoltin, s’indignin, protestin, facin sentir la seva veu per sobre l’autoritat establerta… és bo.
La societat és viva i no mesella i és capaç de crear consignes i no repetir càntics. Ara bé, si com va dir Ismael Serrano «sota els panots, només hi havia sorra de platja» o anècdotes per explicar als nostres fills, voldrà dir que aquestes no hauran servit de res. La queixa per la queixa, sense un discurs constructiu que superi el simple “contra” no hi ha possibilitat de victòria. El sociòleg Àngel Castiñeira, fa unes setmanes en un acte organitzat per aquesta mateixa revista, recordava que tota revolta o moviment per tenir èxit ha de comptar amb tres elements també necessaris pel triomf d’una iniciativa empresarial: Pla, Projecte i Lideratge. Les revoltes poden néixer d’un brot d’indignació, però després han de tenir en compte aquesta recepta si volen que les seves idees donin fruit. Encara una altra cosa: les bones intencions que puguin haver darrera una revolta no justifiquen qualsevol comportament. Si en algun moment la credibilitat es perd, el missatge perd força.
Finalment, no podem oblidar que si avui gaudim d’un sistema polític i d’un bon nivell de benestar social és grácies a la victòria d’altres que també van decidir indignar-se. I si de la història se’n poden aprendre moltes lliçons, una d’elles és que no totes les millores arriben a partir de grans revoltes liderades per herois, sinó de la lluita compromesa i duradora i del treball constant, que durant anys han fet associacions i entitats socials i econòmiques d’aquest país. La cigala pot cridar molt però sempre és recomanable que treballi colze a colze amb la formiga”.
‘Valors a peu de carrer’ també sobre els Indignats
De fet, a parlar dels valors de la revolta dels Indignats ja vam dedicar una edició del programa de ràdio Valors a peu de carrer, ara fa unes setmanes. Vam obrir el programa parlant del llibre que ha donat lloc a la revolta i al nom que se li ha posat, Indigneu-vos, del francès Stéphane Hessel, a partir del testimoni del periodista i escriptor Albert Calls. En segon lloc taula rodona amb una periodista -Síliva Cobo-, un politòleg -Hèctor Mora- i un sociòleg -Jordi Merino-. Posteriorment dues visions antagòniques: la del periodista i escriptor Rafael Vallbona i la de l’articulista Francesc Canosa. Finalment, com és norma del programa, el consultori d’en Fransiscu, el nostre coach.
Vídeo d’Hèctor Mora i Sílvia Cobo, a l’estudi de Ràdio Estel.