La petjada hídrica

 

L’aigua és molt abundant a la Terra, però només un 3% de l’aigua del nostre planeta és dolça i menys de l’1% d’aquesta part es troba fàcilment accessible per al consum humà. És, per tant, un bé escàs.

A l’àmbit català, un 72% del consum de l’aigua es destina a l’agricultura; un 2% a la ramaderia; un 7% a usos industrials; i finalment a les zones urbanes se’n consumeix el 19% (que es desglossa en un 14% de consum domèstic, i un 5% a les activitats econòmiques desenvolupades dins d’aquestes zones).

Sovint insistim en la necessitat de reduir el consum domèstic d’aigua, tot i que fa anys que va baixant. Però la veritat és que, més enllà d’aquest consum directe d’aigua de l’aixeta per beure, cuinar o rentar, també en fem un consum indirecte que és molt rellevant i que no tenim tan present perquè és “invisible”: l’aigua necessària per produir tots els béns i serveis que consumim.

La petjada hídrica és un indicador d’ús d’aigua que té en compte tant aquest ús directe com indirecte que en fem, i per tant inclou l’aigua utilitzada per produir els aliments que mengem, per generar l’energia que utilitzem, per obtenir els productes de la nostra vida quotidiana com ara llibres, música, casa, cotxe, mobles, roba… Així, agregant-los, es pot calcular la petjada hídrica d’una persona, d’un producte o servei concret, d’un negoci o empresa, i fins i tot d’un país. Al web http://waterfootprint.org hi ha disponibles calculadores per calcular-les totes, i informació comparativa que ens permetrà prendre les nostres decisions i opcions diàries amb més i millor informació.

Per exemple, per al cas d’Espanya, la petjada hídrica personal és de 6.700 litres/dia per càpita. Si ens centrem en productes d’alimentació, de mitjana calen 214 litres d’aigua per obtenir 1 kg de tomàquets. Una poma de 150 grams requereix 125 litres d’aigua. L’arròs, 2.497 litres/kg. L’enciam, 237 litres/kg. Per a cada ou de 60 grams, 196 litres. Comparant cafè i te, trobem que calen 132 litres d’aigua per obtenir una tassa de cafè de 125 ml, mentre que una tassa de te de 250 ml en requereix només 27. Per a les diferents carns, la de boví requereix 15.415 litres/kg, la de xai demana 10.412 litres/kg, la de porc 5.988 litres/kg, i en canvi el pollastre baixa a 4.325 litres/kg. A l’hora de vestir, una camisa de cotó de 250 grams costa al voltant de 2.500 litres, i uns pantalons texans de 800 grams costaran 8.000 litres.

Per això, com a consumidors, empreses i comunitats, podem contribuir a reduir significativament la petjada hídrica tenint present també aquesta part en el nostre consum d’aigua diari. – TEXT: MARIA CALVO / IL·LUSTRACIO: VISUALOMELETTE.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *