La pau millora en 93 països i en 68 es deteriora

El darrer Global Peace Index 2017 (GPI) ens torna ha deixar dades que ens haurien de fer reflexionar. En general, un total de 93 països van registrar millores en termes de pau en l’últim any, mentre que a 68 es van deteriorar. Aquest balanç positiu, però, no ens hauria de satisfer.

Respecte el rànquing, Islàndia manté la seva posició com el país més pacífic del món, un títol que ha mantingut des de 2008, mentre que Nova Zelanda i Portugal reemplacen Dinamarca i Àustria en la segona i tercera posició. A l’altre extrem, Síria segueix sent el país menys pacífic per cinquè any consecutiu, seguit de l’Afganistan, l’Iraq, Sudan del Sud i Iemen.

De tots els països del món, la patacada més gran se l’emporta Estats Units, que des de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, és el país que pateix un major deteriorament en termes de tranquil·litat, concretament cau onze llocs de llocs de la llista, fins al número 114 del món.

Respecte al terrorisme, malgrat el número mundial de morts ha baixat un 10% respecte el 2015, ha incrementat fins a 23 el nombre de països afectats. S’han afegit a la llista: Dinamarca, Suècia, França i Turquia. Ara bé, l’augment més espectacular en el número de víctimes per terrorisme ha estat en països de l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), un 900% entre 2007 i 2016.

Una altra dada alarmant. Segons el GPI, l’impacte global de la violència ha estat un 12,6% del PIB mundial el 2016 o 14,3 bilions de dòlars, concretament 1.953 dòlars per a cada persona del món. Ara bé, cal dir que això representa una lleugera disminució (3%) des de 2015 i la primera reducció des de 2011 – l’any que correspon amb l’inici de la guerra de Síria.

Finalment, aquest informe també analitza com l’arribada d’un fenomen com els populismes han afectat a l’anomenada pau positiva i, en aquest sentit, la valoració també és negativa. Des del GPI, s’assegura que el populisme és un desafiament “per la lliure circulació de la informació, la corrupció i l’acceptació dels drets dels altres”. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *