La pau entre les rajoles del monestir de  Clonard

Fundat el 1896 per l’orde catòlic dels redemptoristes, aquest edifici es troba a Falls Road, a la “frontera” entre el barri catòlic -Catholic Falls- i el barri protestant –Shankill- de Belfast, una de les zones més calentes durant el conflicte nord-irlandès.

Amagat entre dos mons, el monestir de Clonard, a l’oest de Belfast, continua essent un símbol de diàleg i reconciliació a Irlanda del Nord. No en va, és un espai on es van posar les bases de l’històric Acord de Divendres Sant del 1998 que va acabar amb l’episodi de The Troubles.

I és que aquesta església redemptorista, construïda el 1911, va tenir un paper crucial en la promoció del diàleg entre els republicans –catòlics proirlandesos– i els unionistes –protestants probritànics-. Tot i això, en veure les parets que separen encara la ciutat entre les seves zones catòliques i protestants, és difícil ignorar el passat violent que ha envoltat l’església durant anys.

El clímax de les tensions polítiques i religioses tenen lloc des del 1969 i fins a finals de la dècada dels vuitanta. Durant aquest anys, la vida a Irlanda del Nord està marcada per una violència extrema entre els grups paramilitars del bàndol catòlic (l’IRA) i el protestant (UVF, UDA). Va ser aquest llunyà 1969, després de la mort de vuit persones (i centenars de ferits) durant la Batalla del Bogside, a la ciutat nord-irlandesa de Derry, quan va començar a cimentar-se el mur que encara avui divideix les dues comunitats.     

Durant el conflicte, el Monestir de Clonard no defalleix, sinó que intenta crear grups interreligiosos especialment durant la Setmana de l’Oració per la Unitat dels Cristians (el conflicte el protagonitzen dos grups dividits per la seva adscripció religiosa, tot i que ambdós són cristians). L’any 1981, el monestir es va agermanar amb l’Església Presbiteriana de Fitz Roy de la Universitat de Queen, portant la torxa del diàleg. Curiosament, encara avui cada dijous el monestir té novenes, que atrauen fins a quinze mil persones, entre les quals un bon nombre de protestants.

Però el paper més destacat d’aquesta comunitat va tenir lloc a finals dels vuitanta, quan al Monestir de Clonard, i per iniciativa del sacerdot Alec Reid, s’hi van celebrar les reunions secretes entre el president del Sinn Féin, Gerry Adams, i el líder del Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP), John Hume. Trobades que van ser la llavor dels acords de pau que van posar punt i final a un conflicte que havia provocat 3.700 víctimes mortals i molt de ressentiment. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *