A mesura que anem avançant la humanitat va adonant-se que la pau és un repte imprescindible però difícil. El Secretari General de les Nacions Unides ho expressava dient: “El nostre món ha canviat enormement en el darrer segle, però no hem aconseguit abolir la cultura de la guerra.
Necessitem actuar a un nivell més profund per evitar els conflictes violents, abans que aquests emergeixin. Necessitem una Cultura de Pau”. Cada vegada tothom està més d’acord en què perquè hi hagi pau és imprescindible respectar la llibertat dels individus. I la llibertat, entre altres coses, s’expressa participant a la societat. Sense aquesta participació a la vida política, des del compromís, la responsabilitat, el risc i l’acció compartida, no hi pot haver vida democràtica. I alhora, participar demana pensar, deliberar, reflexionar, preguntar, si volem que la nostra actuació sigui fecunda per una bona convivència social.
La democràcia no és, ni pot ser, un mer instrument per assolir el poder. Les democràcies han de fer un salt qualitatiu per tal de defensar i propiciar que tota persona pugui viure d’acord amb la seva consciència, sense atemptar mai contra la llibertat de ningú, ni provocar dany als altres ni a un mateix. Això demana fugir de partidismes i obrir-se al diàleg per evitar tota mena de manipulacions o subtils formes de totalitarisme.
Aquests dies tornem a estar en plena etapa electoral. És temps que els diferents grups polítics ens expliquin el seus projectes perquè el país vagi endavant i pugui assolir una quota més alta de pau i benestar. Per aquest motiu la campanya electoral hauria de ser una demostració pràctica, per part dels partits i dels seus líders, de com educar a la ciutadania en el valor de la pau. Els polítics haurien de donar exemple d’una pacifica convivència. Les campanyes electorals no són una guerra oberta on tot s’hi val per tal d’assolir la derrota de l’altre. Aquesta mentalitat forma part d’una cultura de guerra i amb aquest tarannà ningú es podrà creure que quan arribin altres conflictes els vulguem resoldre des d’una actitud pacífica i pacificadora. La manera de viure les campanyes electorals esdevé la millor manera de mostrar a tota la ciutadania que la pau és possible, i que el vot no és una arma per enfonsar adversaris sinó la contribució a la festa de la democràcia.