La moda de comprar a granel

comprar a granel

Els nostres avis sempre ho havien fet així, però la societat del consum i un estil de vida cada vegada més immediat i estressant havia fet desaparèixer uns costums que ara tornen per fer de la necessitat, tendència. Parlem de comprar a granel. A Barcelona i altres ciutats catalanes, en els darrers temps, ha  proliferat les botigues que recuperen aquesta forma tradicional d’entendre el comerç. Fruits secs, llegums, olives, cafès i tes, farina i ara, fins i tot, colònies i perfums es tornen a comprar a pes.

És cert que als mercats sempre han tingut botigues a granel, especialment les de llegums cuits i olives. La peculiaritat d’aquesta tendència és que els comerços surten del seu espai habitual i s’escampen per barris on conviuen amb botigues de disseny i gastrobars de moda.

La situació econòmica ens obliga a tots a estalviar i la compra a granel és una bona opció ja que el client tria la quantitat d’allò que vol consumir. D’aquesta manera lluitem també contra una de les grans plagues del món occidental benestant: el malbaratament de menjar. Per no parlar de l’estalvi econòmic.

La major consciència ecològica i la necessitat de reduir residus també ens impulsen a buscar producte fresc a granel. Els productes envasats sovint porten una quantitat de safates, bosses, embolcalls i etiquetes que només generen residus. Comprant a granel només farem servir un sol envàs i, en molts casos, pot ser reutilitzable i  portat de casa.

Per altra banda, les botigues que venen a granel acostumen a oferir una major diversitat de productes. Mentre que al súper, per exemple, només trobarem un paquet de farina blanca d’un quilo, en una botiga a granel especialitzada podem comprar només 100 grams i podem trobar fins a 40 varietats de farines diferents, per a usos tan diversos com la pastisseria, arrebossar, o fer el pa a casa. Aquesta és, per cert, una altra tendència entre la gent que opta per un estil de vida i una alimentació saludable i sostenible.

La tendència dels comerços a granel ha crescut tant que fins i tot cadenes de supermercats “tradicionals” prou ben conegudes per tothom han fet virar el seu negoci i han obert nous models de botigues “fresh”, on ofereixen fruita, verdures i altres productes a granel. El mercat, sempre atent a les tendències, ha detectat en aquest model de consum sostenible una nova oportunitat de negoci.- JUDITH VIVES.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *