La guerra segons la mirada dels infants

El Born Centre Cultural acaba d’inaugurar una exposició ben singular que recull els dibuixos que els infants catalans van fer durant els bombardejos intensius que l’aviació feixista va efectuar sobre la població civil barcelonina entre el 16 i el 18 de març de 1938, ara fa 80 anys. L’exposició porta el títol “Una infància sota les bombes” i se suma als altres actes de memòria d’aquest fet de la Guerra Civil.

La instal·lació, que es pot visitar a El Born CCM fins al 31 de març de 2019, recrea la mirada, plena de pors i neguits, dels nens i nenes de la ciutat sobre aquell trist episodi de la història recent. Els infants que van viure i patir aquells fets i que avui en puguin tenir un record nítid tenen actualment sobre 90 anys. Es calcula que a Barcelona queden unes 25000 persones d’aquesta edat que poden recordar el bombardeig a la ciutat. Segurament molts d’ells estan representats amb els seus dibuixos en aquesta exposició.

La mostra exposa els dibuixos que infants feien a classe sobre els bombardejos i sobre el dia a dia de la guerra. Tenien una funció terapèutica però també eren material de propaganda.

La mostra, comissariada per l’historiador Jordi Guixé, proposa reflexionar sobre els efectes de la guerra a partir del record i de l’experiència d’infants que van sobreviure a aquelles jornades tan traumàtiques.

S’estructura en tres grans blocs, el primer dels quals evoca la Barcelona del 1938 i explica l’estratègia mai feta servir abans d’usar els bombardejos per atemorir la població civil.

El segon està integrat pel recull de dibuixos dels nens i les nenes que van sobreviure als atacs mitjançant els quals expressaven els neguits, les pors i les vivències provocats per la guerra.

Per últim, es pot veure una instal·lació artística que inclou obres de Josep Guinovart, testimoni directe d’aquell moment històric, i també l’obra interactiva Àrea de seguretat, de Xavier Bové, i imatges dels fotògrafs Anna Surinyach, Àngel García, Pau Coll, Edu Ponces i Toni Arnau.

L’exposició va acompanyada d’un programa d’activitats paral·leles que inclou un cicle de cinema centrat en la visió de la infància sobre la guerra, diferents espectacles teatrals per a tota la família, activitats educatives per a grups i centres escolars i un cicle de xerrades.

Els bombardejos del 38

Des d’un quart d’onze de la nit del dia 16 de març del 1938 i durant gairebé 41 hores consecutives, van caure sobre la ciutat 45.000 quilos de bombes dels avions de l’aviació feixista italiana. Les bombes van causar 551 víctimes mortals i 1.151 ferits, a més de destruir totalment 76 edificis i causar danys greus en un centenar més.

Va ser el primer gran bombardeig sobre població civil indefensa de la història, una actuació que, posteriorment i ja durant la Segona Guerra Mundial, va repetir-se en diferents ciutats europees.

Uns mesos abans s’havia produït la massacre infantil de l’escola de la plaça de Sant Felip Neri, en què van perdre la vida 153 persones, 50 de les quals eren infants. – Judith Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *