La discapacitat no incrementa l’absentisme en les empreses

La discapacitat no influeix en una major taxa d’absentisme laboral. Així ho conclou un estudi realitzat per Activa Mutua i Ilunion (Fundació ONCE) i que es va presentar en el marc de la 8a edició de la Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya.

L’estudi, que ha analitzat 103 empreses i/o grups d’empreses amb 177.166 treballadors (4.375 amb discapacitat) de diversos sectors i amb representativitat en totes les comunitats, desmenteix el tòpic que massa sovint vincula de manera falsa discapacitat i absentisme laboral. I és que segons un 57% dels enquestats, la discapacitat no influeix en més absentisme. La diferència en la taxa d’absentisme dels treballadors amb discapacitat (11,2%) és insignificant respecte als treballadors sense discapacitat (10,6%).

Tot i això, hi ha un 24% dels enquestats que sí opinen que absentisme i discapacitat estan relacionats. Per altra banda, el 45% dels enquestats a l’estudi creuen que l’absentisme laboral pot ser un inconvenient a l’hora de contractar a persones amb discapacitat. A les empreses amb treballadors amb discapacitat en plantilla, la percepció majoritària és que l’absentisme laboral és similar i per tant, tenir una discapacitat no influeix en un major absentisme (46%), mentre que en les empreses en les quals no tenen persones amb discapacitat, no sap/no contesta gairebé un 70%.

Mesures per evitar l’absentisme i els accidents 

La majoria de les empreses enquestades (92 %) aposta per mesures de prevenció de riscos laborals, un factor important per a la inclusió de les persones amb discapacitat i també per evitar l’absentisme i l’accidentalitat. Mesures senzilles com l’adaptació dels llocs, el teletreball o la flexibilitat d’horaris poden ajudar a la inclusió de persones amb discapacitat en una organització.

Activa Mútua ha realitzat aquest estudi que vol cobrir l’absència de dades sobre absentisme entre treballadors amb discapacitat, amb la voluntat d’orientar les actuacions tant en el plànol de polítiques públiques del mercat laboral, com en el organitzacional i de gestió en les empreses. REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *