La corrupció i el procés sobiranista, els temes del 2013 segons l’Anuari de Valors

anuari valors

El director de l’Observatori dels Valors i de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE, Àngel Castiñeira, va presentar aquest dilluns a Mataró i convidat per la revista Valors l’Anuari dels Valors 2013 publicat per la Fundació Lluís Carulla. Aquest volum repassa les principals notícies d’aquest any a Catalunya, com per exemple, la corrupció política, el procés sobiranista, la crisi econòmica, les conseqüències de les primaveres àrabs o l’emergència de la societat civil, però totes elles analitzades des de l’òptica dels valors.

Una de les conclusions en què ha arribat l’equip que ha realitzat aquest primer anuari, que té voluntat de continuïtat, és el fet que avui la societat és troba en un moment “de fi de segle”. “Estem en un món vell que no acaba de morir però davant un món nou que no acaba de néixer”, va assegurar Castiñeira. Un moment de regeneració confús amb què el professor d’ESADE encara insistia: “No només vivim en un canvi d’època, sinó en una època de canvis”.

En aquest sentit l’Annuari porta un subtítol clar: “Temps de regeneració, temps de reconnexió”. I en aquest darrer aspecte, Castiñeira va destacar la necessitat de “reconnectar valors i pràctiques”, és a dir, “reduir la distància entre el que fem i el que prediquem”. Un aspecte que, per exemple, es demana especialment en els nous lideratges emergents, en els quals ara “ja no se’ls valora pel grau de poder, sinó pel seu grau d’autoritat moral”.

I, una tercera conclusió, les notícies que més impacte han tingut el 2013 als mitjans de comunicació mostren una major defensa de valors essencials o també anomenats “durs” en terminologia de Zygmunt Bauman que emergeixen com són: la honestedat, la veritat, la democràcia o la justícia. “La ciutadania torna a reclamar valors durs després de la crisi dels darrers anys”, va assegurar Castiñeira.

Amb aquest acte la revista Valors tanca el cicle de conferències “Valors i compromís” que ha realitzat aquest any per celebrar el deu anys de Valors i pel qual han passat el mateix Àngel Castiñeira, Begoña Roman, Santiago Vidal, Gregorio Luri, David Martínez, Xavier López i Albert Riera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *