La cooperació

La solidaritat internacional s’ha apoderat aferrissadament d’un valor que és primordial per avançar en molts aspectes més enllà de la igualtat social planetària: la cooperació. Malgrat que no som amants de recórrer al diccionari per definir valors, aquest ens recorda que cooperar és una cosa tan senzilla com “prendre part amb altres en una obra feta en comú”. Dit d’una altra manera, és el gest de sumar esforços per aconseguir un resultat millor del que aconseguiríem actuant sols. Per tant, aquest valor es pot practicar en molts àmbits de la nostra vida: des de la pròpia llar, fins a la feina, a l’escola o en les entitats on participem. De fet, més enllà de la “cooperació internacional”, que es dóna entre una entitat d’un país desenvolupat i una contrapart amb seu a un país subdesenvolupat; també podem parlar, per exemple, de cooperació empresarial o de cooperació entre institucions públiques i empreses o entitats privades.

De fet, malgrat la simplicitat de la definició, exercir el valor de la cooperació no és fàcil, suposa un sobreesforç que moltes vegades no estem disposats a fer i per això adquirim com a norma de treball la idea de “millor sols que mal acompanyats”. En primer lloc cal tenir en compte que compartir i cooperar no vol dir el mateix. En un cas es divideixen les tasques i en un altre es fan conjuntament. La cooperació demana en primer lloc superar l’individualisme i pensar en la suma. Això vol dir que hem d’estar disposats, si convé, a fer alguna renúncia en benefici de la majoria. Per cooperar també és bàsic construir una via de comunicació molt bona entre les parts. Saber escoltar. I també caldria sumar en aquesta recepta ingredients com: el compromís, la responsabilitat i la il·lusió vers un projecte comú.

Malgrat la reivindicació de la cooperació hauria de ser una tasca atemporal, en una crisi econòmica com l’actual, aquest valor adquireix un significat especial. És precisament quan la carència limita el camp d’actuació d’una persona, institució o entitat que cal buscar aliats. Durant molts anys, quan ningú parlava de crisi, moltes entitats i empreses, com els animals de càrrega, van caminar endavant sense mirar aquells que tenien al costat. En canvi ara, en temps de vaques magres, és moment de buscar socis de viatge, fins i tot parelles extravagants, i compartir amb elles recursos, aventures i somnis. Per a molts la cooperació pot ser la única via per sortir vius d’aquest atzucac. Cooperar per competir, aquesta és la nova filosofia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *