La Casa de Carlota, un estudi de disseny sense barreres

casa de carlota
Es defineixen com un estudi de disseny “únic al món i genialment diferent”. En un altre cas, podríem parlar d’un excés d’autoafalacs, però aquí és cert. La Casa de Carlota, que neix d’un projecte per explicar a les escoles que és el Síndrome de Down, és un estudi de disseny professional format per persones amb aquest trastorn genètic i autisme que treballen de forma completament integrada amb joves estudiants d’escoles de disseny, il·lustradors i directors d’art sèniors.

La combinació d’aquests tres elements és un explosió de creativitat en què les barreres no tenen cabuda. Segons explica Sergi Capell, soci fundador i director de La Casa de Carlota, “les persones amb Síndrome de Down expliquen les coses de forma molt directe, sense influències externes i sense filtres, senzillament el que senten, una visió que nosaltres perdem als deu anys”. Mentre que els joves estudiants de dissenys, ambdós sota la direcció de professionals veterans, condimenten la recepta “amb una mirada més fresca”.

Des de La Casa de Carlota asseguren que la seva forma de treballar no dista gens d’altres estudis de disseny. Podem veure els seus singulars treballs a portades de llibres, roba, objectes de la llar, campanyes publicitàries… Però el caliu humà que es respira a l’estudi és singular: “Les persones amb síndrome de Down t’ensenyen en cada instant de la teva vida”, assegura Capell, fundador d’aquesta empresa conjuntament amb Josep Maria Batalla.

Una proposta que demostra que la integració al món laboral de les persones amb Síndrome de Down i autisme és possible. “La diferència sempre ens fa una mica de por i ens incomoda,però no podem oblidar que d’alguna manera tots som discapacitats”, recorda Capell. I lamenta que a Barcelona encara hi hagi restaurants que es molesten davant la presència de persones amb Síndrome Down perquè poden incomodar els clients. “És evident que potser no poden fer algunes coses però segur que en poden fer moltes altes”, afegeix. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *