La campanya ‘Canvia de Sabates’ reivindica els drets laborals en la indústria del calçat

Divuit organitzacions de drets humans i ecologistes de tot Europa, Índia, Xina i Indonèsia han presentat avui la campanya Canvia de sabates, una iniciativa global dedicada a combatre els abusos sistemàtics als drets humans que pateix la mà d’obra de la indústria del calçat, incloses condicions de treball insegures i salaris de pobresa.

A diferència de la roba, sector en el qual ja hi ha certa conscienciació, no passa el mateix respecte el calçat. Per exemple, només a Indonèsia, els costos laborals de les treballadores que produeixen sabates és aproximadament el 2% del preu de venda al públic del model que fabriquen. A més, la major part de l’adobament del cuir de les sabates planteja riscos significatius per a la salut de les persones treballadores del sector i per al medi ambient com a conseqüència de la utilització de sals de crom.

A principis d’aquest any, el consorci Canvia de Sabates va encarregar una enquesta europea a Nielsen. Els resultats mostren que el 50% de la població europea té poca o cap informació sobre la producció de sabates, malgrat que la magnitud de la industria és molt considerable. L’any 2013, es van produir més de 22.000 millones parells de sabates, el 87% dels quals es va fabricar a l’Àsia. L’enquesta també revela que el 63% de les persones enquestades creu que la UE hauria d’imposar regulacions sobre les mercaderies que entren al mercat europeu per garantir que s’han protegit els drets de les treballadores.

Per compensar aquesta manca d’informació, la campanya Canvia de Sabates publicarà els propers dies un seguit de fitxes tècniques amb informació sobre el sector, la primera porta per títol Queden bé aquestes sabates? I s’ha publicat un vídeo promocional que intenta conscienciar la ciutadania sobre el problema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *