La Campanya Banca Armada denuncia que Bankia finança empreses d’armament

unnamed

Membres de la Campanya Banca Armada –integrada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM Catalunya, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets i AA-MOC- han denunciat avui a València des de la pròpia junta d’accionista de Bankia, que aquesta és la quarta entitat financera espanyola en grau d’inversió en empreses d’armament, concretament es parla de 180.919.2246,50 euros invertits durant el període 2011-2016.

Segons les entitats integrants d’aquesta campanya, en els darrers anys Bankia hauria concedit crèdits a Maxam -antiga fabricant de mines antipersona i bombes de dispersió-, Navantia -fabricant de bucs de guerra- i Oesia -desenvolupadora de simuladors d’artilleria i tir per a avions de combat-, entre d’altres; i s’hauria vinculat amb Indra a través de fons d’inversió, accions i bons.

Però abans també hauria tingut relacions financeres amb empreses d’armes com Amper, Emte Sistemas i Aciturri; fabricants de míssils com Larsen & Troub o fabricants de components elèctrics per equipaments militars com Tecnobit, entre altres.

Segons el comunicat llegit durant la junta d’accionistes, actualment les empreses fabricants i exportadores d’armament tindrien una dependència financera entorn el 75%, cosa que suposaria una evident dificultat per mantenir la seva activitat sense el suport de les entitats financeres, fet que encara incrementaria més la responsabilitat dels bancs respecte els conflictes.

Guerres llunyanes que avui repercuteixen directament a Europa. “També hem identificat en tots aquests anys de campanya que han dedicat més de 300 milions d’euros a fons d’inversió d’algunes de les principals empreses d’armament del món, fabricants d’armes de tot tipus utilitzades en les últimes guerres conegudes, com l’Afganistan i l’Iraq, conflictes que d’altra banda han estat el brou de cultiu del terrorisme que amenaça Europa i, per tant, als seus accionistes i clients”, han assegurat.

El rànquing

De fet, segons l’informe Els bancs que inverteixen en armes, només tres bancs privats superen Bankia en el rànquing de la banca armada espanyola del 2016: BBVA (2.746 milions), Santander (1.518 milions) i Banca March (223 milions).

També destaquen en aquesta llista, encara que no són bancs: SEPI, una empresa pública que té una important participació d’accions d’Indra i el 100% de Navantia, la propietat de la principal empresa de vaixells de guerra espanyola; i per altra banda, Acciona, dedicada a activitats no financeres, però que també té un paper en la banca armada espanyola. – M.COLL.

Sin título-1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *