La Biennal del Pensament, una empenta per no deixar de ser crítics

A partir d’aquest dimarts fins aquest diumenge, arriba la tercera edició de la Biennal de Pensament. Una eina impulsada per l’Ajuntament de Barcelona que compta amb més de seixanta activitats per democratitzar el coneixement i acostar a la ciutadania el pensament i la crítica. 

Enguany, seguint el compromís de la ciutat amb els reptes globals i la reflexió col·lectiva, la Biennal s’estructurarà en tres eixos: el sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració de les grans ciutats. Tot això ho farà de la mà de personalitats destacades en el món internacional i nacional com ara l’historiador i escriptor israelià Yuval Noah Harari; i la filòsofa i politòloga belga Chantal Mouffe; el politòleg i catedràtic de Ciències Polítiques Carles Boix, i l’arquitecte Carme Pinós.

Aprofitant el 12 d’octubre, s’han convocat una sèrie de jornades per llançar preguntes, trencar silencis i articular discursos cap a un futur descolonitzat, amb Jamaica Kincaid, una de les veus més reconegudes de les lletres anglosaxones i Achille Mbembe, un intel·lectual camerunès que aborda la política amb perspectiva colonial.  

El conflicte entre Ucraïna i Rússia es tractarà a través d’un itinerari que passa per diferents angles, amb múltiples veus autoritzades, totes de rellevància internacional. Un dels noms més reconeguts en aquest àmbit és la nobel de literatura Svetlana Aleksiévitx, també guanyadora de l’última edició del Premi Internacional Catalunya. Per la seva banda, l’intel·lectual ucraïnès Andrei Kurkov i l’escriptora i traductora Simona Škrabec, conversaran sobre la viabilitat d’escriure en el context bèl·lic o quin pot ser el paper de la ficció en un conflicte com aquests. 

Enguany, també s’ha reservat un espai destacat a la cultura catalana i a la realitat cultural dels territoris d’àmbit lingüístic català, amb la commemoració d’autors decisius com Joan Fuster i Gabriel Ferrater. De fet, aquestes dues activitats es realitzaran simultàniament a les edicions de la Biennal de Palma i València, cadascuna amb un programa propi però amb alguns actes comuns. L’objectiu de fer per primera vegada tres edicions a tres ciutats diferents neix de la voluntat d’establir un corredor mediterrani cultural. Pots consultar la informació detallada de les activitats i els participants a la pàgina web de l’esdeveniment: biennaldepensament.barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *