La biennal Ciutat Oberta omple Barcelona de reflexió i pensament

La filòsofa Judith Butler, una de les principals expertes en estudis de gènere, ha estat l’encarregada d’obrir al costat de Fina Birulés i en un acte multitudinari al CCCB, el certamen Ciutat Oberta, Biennal de Pensament de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que compta amb la participació de múltiples agents i entitats de la ciutat.

Durant tota la setmana i fins el 21 d’octubre es desenvoluparà un programa d’actes on es plantejaran reflexions, preguntes i experiències al voltant dels grans reptes de la societat contemporània. La biennal parteix de la idea que les ciutats constitueixen els principals escenaris de les múltiples transformacions que marquen el nostre canvi d’època. Com a punts de trobada que acumulen diversitats, oportunitats, capacitat d’innovació i de creativitat, però també conflictes i exclusions, les ciutats han de resoldre des de la proximitat qüestions pròpies d’un món globalitzat. El propòsit de Ciutat Oberta és debatre de quina manera les ciutats poden participar per solucionar els reptes globals que marcaran les properes dècades i que avui es plantegen en un marc d’incertesa i d’experimentació constant.

Reflexions sobre gènere i violència

En la seva conferència, Judith Butler va reflexionar sobre la violència envers les dones i la violència institucional. La filòsofa va alertar que la “ideologia antigènere que s’està estenent arreu del món” i va fer una crida a teixir unes “solidaritats i resistències transnacionals”. “No ens podem permetre divisions sense sentit. Un feminisme transfòbic no és feminisme”, va afegir. En relació a la violència institucional, va dir que “hi ha una llei no escrita que dona suport als homes que maten una dona”.

A Judith Butler li seguiran conferenciants de la talla del sociòleg Richard Sennet, l’historiador de l’art Georges Didi-Huberman, el filòsof Simon Critchley o el pianista Alfred Brendel. El programa d’activitats es pot consultar al web de la biennal Ciutat Oberta. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *