Juan José Tamayo: “Avui l’antic paper dels intel·lectuals crítics el fan els moviments socials”

Aquesta setmana al Valors a l’Alça parlem d’intel·lectuals i de pensament amb el teòleg i filòsof Juan José Tamayo, professor de la Universidad Carlos III de Madrid que acaba de publicar el llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia critica (Ed. Fragmenta).

Tamayo ha dibuixat un panorama no gaire engrescador sobre l’àmbit del pensament crític: “Ni el poder ni la societat fan cas dels intel·lectuals, l’adormiment és total”. En tot cas, ha apuntat que avui el paper de l’intel·lectual crític, més que una persona en concret, el fan els moviments socials. De fet, ha criticat durament els qui han fet aquest paper fins ara: “Els intel·lectuals s’han acomodat a l’ordre; per això els intel·lectuals d’avui no són d’allò més purs”.

Tamayo també ha carregat contra la nova llei d’Educació impulsada pel Govern Central: “La LOMCE genera uns ciutadans sense consciència crítica”. I ha receptat, això sí, valentia: “Per tenir una consciència crítica, la societat s’ha de desprendre de la por, però fora del sistema fa molt de fred”.

A la secció Gent amb valors us presentem Xavier Casanovas, un noi que lluita per una societat més justa des de diverses vessants. És membre de Cristianisme i Justícia, cada estiu fa un camp de treball a Almería per educar els joves en el drama dels immigrants que intenten travessar l’Estret; i des de fa un any també ha estat un dels impulsors del projecte Casa Dalmases.

I, finalment, abans del relat de la gent de Vivim del Cuentu, visitem el Museu de la Immigració de Catalunya, ubicat  a Sant Adrià del Besòs,  de la mà de la periodista i col·laboradora de la revista Valors Lucía Montobbio.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *