Josep Maria Esquirol, Premio Nacional d’Assaig

Josep Maria Esquirol. / FOTO: Sergio Ruiz.
Josep Maria Esquirol. / FOTO: Sergio Ruiz.

El filòsof Josep Maria Esquirol ha obtingut el Premio Nacional d’Assaig 2016, que cada any atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, per la seva obra La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat.

El jurat ha premiat aquesta obra per “meditar, de manera directa i personal, sobre la pròpia vida ajudant a viure-la amb major lucidesa i consciència. Un bon exemple de filosofia d’alt estil, capaç d’interpel·lar a qualsevol classe de lector”.

Josep Maria Esquirol és professor del Departament de Filosofia Teorètica i Pràctica i del màster de Bioètica i Dret: Problemes de Salut i Biotecnologia de la Universitat de Barcelona, i director d’APORIA, Grup de Recerca en Filosofia Contemporània, Ètica i Política.

També és autor de diverses publicacions en l’àmbit de la filosofia política: D’Europa als homes (1992), Tres ensayos de filosofía política (1996), La frivolidad política del final de la historia (1998) i Què és el personalisme? (2001), entre altres, i ha escrit sobre filòsofs contemporanis destacats, com ara Husserl, Heidegger, Lévinas, Arendt, Strauss, Ricoeur i Patočka.

Josep Maria Esquirol ha participat diverses vegades amb la revista Valors. En la darrera ocasió i precisament en motiu de la publicació d’aquest assaig premiat, va ser el protagonista del número que el passat mes de desembre van dedicar a la llar. En aquesta ocasió el filòsof ens recordava que “la llar ens protegeix de la feblesa” i que “quan els espais d’intimitat estan més afeblits, es dóna un major afebliment social”. Podeu llegir-la aquí. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *