Proximitat, quotidianitat i senzillesa són els tres valors que reivindica Josep Maria Esquirol en el seu darrer llibre, La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat (Quaderns Crema). Una proximitat que el filòsof no qualifica de “categoria física” sinó que relaciona amb “la idea d’escalfor, de sintonia i de franquesa entre les persones”. “El contrari de la proximitat no és la distància, sinó la fredor i l’anonimat”, ha explicat en una entrevista al programa Valors a l’alça de La Xarxa.
I aquesta proximitat es troba especialment dins de casa, un espai que avui cada vegada utilitzem menys però que actua de “raser de la persona, que ens escalfa i que ens protegeix”. “La casa ha de tenir una funció reparadora, un lloc on recuperar les forces físiques i espirituals i quan això no es dóna la sortida a fora de la persona també és dèbil”, ha manifestat el filòsof.
El segon valor, molt lligat a la proximitat, que també reivindica Esquirol en aquesta obra és la quotidianitat. “La quotidianitat pot ser molt fonda i molt rica. No es pot equiparar a la monotonia, perquè en la quotidianitat mai hi ha una repetició idèntica”, assegura el pensador. I posa com a exemple: “Podem parlar cada dia amb els fills però no sempre serà la mateixa conversa”. I per això assegura: “En els gestos que fem cada dia hi podem descobrir una mirada extraordinària”.
I, finalment, posa sobre la taula un tercer valor: la senzillesa. “En el nostre món hi ha un domini de l’abstracció i de la complicació, i per això cal reivindicar la senzilla. Sovint moltes coses perquè són senzilles i evidents ens passen desapercebudes: però la gent senzilla i sàvia ja sap que hi ha un valor enorme en la casa i en la normalitat, en la quotidianitat. Per exemple, quan estem malalts, el millor és tornar a la normalitat”, ha explicat.