Segons ha explicat Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals i especialista en canvi climàtic al programa Valors a l’alça de la La Xarxa, “l’agricultura actual és un clar factor del canvi climàtic” i, per tant, cal transformar-la completament.
Davant aquesta situació, la proposta d’aquest expert, segons planteja en el llibre L’hort del segon origen. L’horticultura del futur amb arrels del passat és recuperar varietats locals de cara a un possible context d’escassetat de recursos. La qual cosa, segons puntualitza, no significa “renunciar al progrés, però si a tot allò que no sigui eficient”.
Per fer aquest llibre Puig s’ha entrevistat amb més de cent pagesos i per això assegura que tot el que expliquen és recuperable, però sobretot important per “inspirar-nos amb la filosofia d’aquesta gent, ja que ells amb poc feien molt”.
Entre les espècies que aquest especialista proposa recuperar per evitar el col·lapse del camp en trobem amb algunes de noms ben curiosos que pràcticament només la gent gran recorda, per exemple, els pebrots de la república o les mongetes de genoll de Crist.
“Hem perdut un llenguatge que ens permet visualitzar un món que ja ha desaparegut, una manera de fer i una manera de viure”, lamenta el doctor en Ciències Medi Ambiental, “plantes amb noms amb un toc d’ironia rural molt particular i amb elements anticlericals”.
I, finalment, critica que “el desprestigi del sector primari encara sigui molt alt avui. “Encara fem servir la paraula pagès en menystenintment; hauríem de situar la persona del món rural al mateix nivell que un científic al món urbà”, conclou.