Jordi Palou: “L’Estat espanyol no permet que hi hagi justícia”

El programa Valors a l’alça de la Xarxa ha aprofitat que el Memorial Democràtic ha inaugurat una nova seu al Raval de Barcelona per entrevistar el director d’aquesta institució, l’expert en mediació Jordi Palou-Loverdos, qui ha assegurat, quan s’acaben de celebrar setanta-cinc anys del final de Guerra Civil Espanyola, que actualment “ni el poder judicial ni el poder legislatiu de l’Estat espanyol no permeten que hi hagi justícia” amb les víctimes d’aquest conflicte.

El director del Memorial Democràtic, per exemple, ha instat el govern espanyol a aprovar la nul•litat de molts judicis realitzats sense cap tipus de garantia durant els primers anys dels franquisme. I ha lamentat que “la justícia espanyola hagi estat pionera respecte la persecució d’altres dictadures” com va ser el cas de la xilena en el seu dia i, en canvi, “no hagi estat cap d’investigar els casos del franquisme”.

Malgrat tot, Palou-Loverdos ha opinat que a Espanya des de finals del franquisme hi ha hagut certa reconciliació de les parts que van lluitar en el conflicte “malgrat algunes coses no han estat degudament resoltes”. I ha advertit que encara queda molta feina per fer: “un se n’adona que, especialment en els petits pobles, encara hi ha ferides que no estan tancades”.

Per tot això des del Memorial Democràtic es promocionen trobades per trencar silencis entre vencedors i vençuts que encara perduren. “L’oblit no existeix, tothom ha de passar per l’experiència de la memòria històrica, però el dolor s’ha d’orientar cap a la convivència harmònica i posar en valor la gent que va arriscar la vida per salvar la dels altres”, ha afirmat l’expert mediador. I és que si “aquest procés no es fa amb cura es podrien generar ressentiments personals i col•lectius”, ha advertit.

Escolta l’entrevista:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *