Jordi Nomen: “La filosofia aporta esperit crític als infants”

9788416601288La filosofia és un element fonamental de la nostra educació, encara que alguns responsables polítics s’entesten a donar-li un paper residual als plans educatius. El professor de Filosofia, Jordi Nomen, en el seu darrer llibre El nen filòsof (Arpa Edicions), assegura que “la filosofia pot aportar a un nen la llibertat de pensament i l’esperit crític”. I, explica que “hi ha tres eines bàsiques perquè el nen aprengui a filosofar: les històries, el joc i l’art”.

Preguntat sobre com cal abordar les grans preguntes que planteja la filosofia amb els nens i nenes, Nomen defensa que és bo respondre amb una altra pregunta. “El primer que hem de saber és on estan ells i elles, en quin moment del desenvolupament cognitiu, moral i personal”, afirma aquest professor.

I explica: “Per exemple, davant la pregunta ‘què és la mort?’, podem demanar-los: ‘què creus tu que és la mort? Quina experiència en tens? Què és el que has vist?’. I, així, ens fem una idea d’on està aquest infant. I, a partir d’aquí, podem ajudar-los a aprofundir més si així ho demanen. No cal portar-los més enllà del que ells estan preparats per assumir, però tampoc deixar-los amb el dubte”.

Demanat pel sentit de la filosofia en general, Nomen, que presenta un llibre amb moltes propostes pedagògiques útils per a monitors, pares i mestres, ho té clar: “La filosofia avui és imprescindible i no és cap luxe”, defensa l’autor d”El nen filòsof’, “es tracta d’una eina indispensable per fer una democràcia de qualitat”. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *