Jordi Bayona: “Amb un petit gest podem evitar la pèrdua de vides humana i boscos”

A Catalunya existeixen 12.000 voluntaris forestals, figura regularitzada a casa nostra des de l’any 1986. La seva feina és prevenir i vigilar per evitar incendis en els terrenys forestals, crear i mantenir infraestructures en aquests terrenys (xarxes de camins, punts d’aigua, senyalització, etc.), executar plans de prevenció i campanyes de sensibilització entre els titulars dels terrenys forestals i entre la població i donar suport en l’extinció dels incendis forestals, en coordinació amb els organismes amb autoritat.

Aquesta és una tasca de voluntariat molt necessària en un país com Catalunya, en què hi ha importants períodes de sequera o onades de calor com les actuals, i grans quantitats de massa forestal. Per això, d’entre les seves funcions, una de les més importants és la vigilància, ja que una actuació ràpida pot evitar un gran foc. “Cadascú de nosaltres, quan plaguem de les nostres respectives feines i els caps de setmana estem moltes hores seguides en el terreny”, explica Jordi Bayona, sotscap operatiu dels Voluntaris Forestals de Terrassa.

A més, per ser voluntari forestal cal rebre una formulació específica i continuada. “Des de bombers ens fan molts cursos perquè quan ens desplacem a un incendi sigui segur”, explica Bayona. Quan la persona es troba davant d’un foc la bona fe no és suficient. El voluntari forestal és un tipus de voluntaris complex i que requereix molt de compromís, per això Bayona assegura que “no es podria pagar en cap diner del món”.

I, davant d’un estiu que es preveu especialment complicat degut a les condicions meteorològiques, el sostcap operatiu dels voluntaris de Terrassa insisteix que amb “un petit gest i una mica de precaució es poden evitar la pèrdua de vides humana i la pèrdua de moltes hectàrees d’entorn forestal”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *