Joan Mora: “Beneficis sí, però no a costa de sofriment aliè”

El fundador i director de l’empresa Kriter Software defensa la importància i els fonaments de la filosofia del Capitalisme Conscient en una crisi econòmica com l’actual.

En una empresa com Kriter Software com s’apliquen els pilars del Capitalisme Conscient?
El nostre propòsit com a empresa és que els nostres clients aconsegueixin el seu objectiu i, per tant, els hem de conèixer tant com puguem. Per aconseguir-ho, necessitem l’escolta activa i la plena consciència de les persones que formem l’equip. Això no s’aconsegueix si hi ha patiment per no poder compaginar la feina amb les necessitats personals i familiars, si no et sents valorat o valorada professionalment, respectat com a persona o si no hi ha adaptació i respecte per les creences espirituals de cadascú, etc. Procurem també col·laborar en projectes solidaris, globals o de la comunitat local, en la mesura que ens és possible. Apliquem molt l’autogestió i això ens dona bons resultats tot i que, en una orientació de 24 hores/7 dies la setmana, també ens exigeix molt, de vegades massa, i en això també hem de ser autocrítics. Tenim encara un llarg camí per recórrer pel que fa a la “desconnexió laboral” en aquest món hiperconnectat que busca la immediatesa.

En un món cada cop més tecnològic i digital, la consciència quin paper hi juga?
La qüestió és centrar-se en allò que volem ser, sense entrar en els espais d’intimitat de ningú. No ens ha d’impactar tant quin moment vivim sinó la nostra voluntat de ser, sense provocar sofriments ni càrregues externes. Si amb les nostres accions podem millorar la vida dels altres, sens dubte ens sentirem millor.

En aquesta nova crisi econòmica provocada per la covid-19, el moviment Capitalisme Conscient què hi pot aportar?
El sistema actual ja no és capitalisme. És una salvatjada! Fa anys que vam abandonar aquell model que aportava prosperitat a cada vegada més persones. Avui vivim un capitalisme especulatiu que empobreix espiritual i materialment les persones i ho fa explotant la cobdícia i altres baixeses humanes. Ens hem deixat portar per la maximització dels beneficis sense tenir en compte els estralls que causem al nostre voltant. Des de Capitalisme Conscient prediquem que el nostre benestar no ha de ser a costa dels altres. Tant senzill i antic com: tractem igual com ens agradaria ser tractats. Això és l’ètica. Per tant, sigui quin sigui el nostre paper dins l’empresa, hem de rebre un tracte digne i la compensació justa pel nostre esforç. Aquesta filosofia ha d’arribar a tot l’entorn (proveïdors, clients, inversors, treballadors, comunitat, medi ambient, etc) . Fins i tot s’ha de ser respectuós amb els competidors, perquè ens ajuden a millorar. En definitiva, beneficis sí (sense guanys no hi hauria impostos i com a conseqüència tampoc serveis públics), però no a costa de sofriment aliè.

En una crisi com l’actual és bo que les empreses es qüestionin el seu propòsit?
El primer pilar del Capitalisme Conscient és el propòsit superior. Fixem-nos com el coronavirus ens ha canviat el focus. El proveïment de les necessitats bàsiques de les persones ha passat a ser l’objectiu i no el benefici. Aquest és un propòsit superior! Si l’emprenedoria es fa des d’un lideratge conscient i amb propòsits elevats, la conseqüència és una cultura conscient que guia tots les accions de la qual participa l’empresa.

La filosofia Capitalisme Conscient se centra en l’empresa. Avui ens manquen líders conscients també en altres àmbits?
Fixem-nos que si canviem empresa per institucions (Parlament, Govern, Ajuntament, etc), si canviem inversor per ciutadà, treballador per funcionari, competidor per partits polítics, etc… Tot és el mateix. Tots els àmbits de la vida necessiten un abordatge conscient. Aquest és un procés transversal que ens aporta però també ens obliga a tots, individualment, a ser actors reflexius: administradors i administrats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *