Jakob Amman, el fundador dels amish

Us heu preguntat mai d’on prové el nom amish? Sí, els protestants anabaptistes, ubicats especialment a Estats Units i Canadà, als quals es reconeix per seguir un estil de vida senzilla, portar una vestimenta modesta i tradicional i promoure una resistència a adoptar comoditats i tecnologies modernes com l’electricitat.

La principal teoria és que el nom amish prové del cognom del seu fundador: Jakob Amman, líder anabaptista suís que va decidir adoptar una línia més dura respecte les pràctiques religioses dels seus germans de comunitat. Però qui era aquest noi?

Segons s’ha pogut documentar, Jakob Ammann va néixer el 12 de febrer de 1644 a Erlenbach im Simmental, comunitat ubicada al cantó de Berna, a Suïssa. Era el tercer de sis germans. Formava part d’una família senzilla i va rebre una educació molt bàsica, ja que en diversos papers només signa amb les seves inicials. Es va casar i va tenir dos fills. Se sap que es va convertir a l’anabaptisme entre els anys 1671 i 1680 i el 1693 va ser ordenat ministeri.

Va ser pels volts d’aquesta data, que fortament influenciat pels mennonites holandesos, va demanar a la comunitat recuperar tradicions oblidades i una major disciplina religiosa. Jakob va aconseguir transmetre les seves conviccions als que l’envoltaven, però va topar amb Hans Reist i Benoît Schneider, altres caps del moviment anabaptista suís.

Finalment, els deixebles del nou líder es van separar de la comunitat anabaptista suïssa i van fundar un nou moviment que va prendre el nom d’”amish”, derivat del sobrenom familiar de Jakob Amman. Així el moviment anabaptista es dividia en dos: el més modern i integrat pels mennonites i el més conservador, els amish.

Un moviment que no accepta el baptisme dels nens, és pacifista, defensa una església lliure de les lleis humanes i de l’Estat, promou una vida dedicada a l’oració i a la senzillesa i que evita qualsevol “temptació del món”. Una existència el motor de la qual ha de ser el culte dominical, la família, l’amor a la Paraula de Déu, la vida i el treball comunitari.

Poc abans de formalitzar la ruptura Jakob va traslladar-se a viure a Alsàcia, on el 1696 va signar un document contra l’obligació que anabaptistes anessin armats i l’obligació de participar en assumptes públics. Allà hi va viure fins l’any 1712, quan Lluís XIV va ordenar l’expulsió de tots els anabaptistes de França. La data i el lloc de la seva mort encara es desconeixen.

D’Alsàcia a Amèrica

Després de l’expulsió d’Alsàcia, els ‘amish’ van traslladar-se als Països Baixos i d’allà van anar a Amèrica del Nord, on van poder viure, fora de l’abast i de la ingerència d’un estat centralitzador i autoritari, segons la rigorosa disciplina imposada per Jakob Amann. En el nou continent, gràcies a aquesta llibertat, les comunitats amish van prosperar i es van expandir, totes elles regulades pel seu propi consell, fins a arribar als 300.000 membres, segons dades del 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *