Isabel Nogueroles: “La covid treu el millor i el pitjor de les organitzacions”

La fundadora Liderazgo3D i consultora en lideratge i canvi organitzacional, Isabel Nogueroles, analitza la importància del lideratge conscient en aquesta crisi.

Una empresa familiar és més fàcil que apliqui els pilars del Capitalisme Conscient que una que no ho és?
Una organització només pot ser tant conscient com ho és el seu líder o els seus òrgans principals. Dit això, les empreses familiars tenen en el seu ADN els valors de la família i la seva flexibilitat i agilitat els permet projectar-los tant interna com externament.

Les empreses familiars arrosseguen una història. El passat és un llast?
En una família empresària el llast el conformen altres variables: no professionalitzar òrgans i competències, no tenir un bon govern, la confusió de les relacions, el difícil equilibri entre les oportunitats de l’empresa i els desitjos de tots els membres de la família, la manca d’una estratègia familiar per assegurar la continuïtat, etc. No obstant això, estic convençuda del potencial de les empreses familiars, perquè també disposen del sentit de la responsabilitat, el compromís i la il·lusió. I, en aquest sentit, la història pot ser un valor molt positiu. Recordar el relat dels fundadors, les adversitats superades i l’adaptació als canvis, pot ser un gran actiu per dur l’empresa cap al futur.

Quines empreses demanen assessorament per ser més conscients?
Estem vivint moments de gran disrupció i de gran polaritat. Per una banda tenim empreses que no seran capaces d’adaptar-se a aquesta nova normalitat i, per l’altra, organitzacions que aprofitaran aquesta experiència per crear noves oportunitats i reformular els seus valors. El coronavirus treu el millor i el pitjor de les organitzacions i dels seus líders. Per això, en aquest moment, és tan important aquesta pràctica del lideratge conscient.

Quins valors haurien de distingir un líder conscient?
Els valors d’un líder conscient es distingeixen en la pràctica diària. El lideratge sempre es construeix des de dins cap a fora i és en l’impacte que genera al seu voltant on veiem la seva efectivitat. Un líder conscient es distingeix per mantenir la seva autencitat, ser proper, comprendre les seves emocions i les dels altres, conrear la serenitat; també per ser capaç de generar confiança, comunicar amb transparència, actuar amb coherència i prendre decisions amb coratge; actuar amb flexibilitat i creativitat, saber treballar amb diferents sistemes i escenaris i oferir solucions creatives, focalitzar en l’essència –les coses senzilles–, tenir agilitat i flexibilitat en les decisions, innovar i generar oportunitats. I, finalment, és inclusiu, genera aliances internes i externes.

Un líder conscient ho ha de ser tan a l’àmbit empresarial com a l’àmbit personal?
Un líder conscient ho és en els diferents contextos en què opera. En el cas de l’empresa familiar és fonamental saber llegir i entendre la seva singularitat. En aquest cas el líder ha d’operar en tres sistemes: la família, el negoci i la propietat. I, normalment, la família és el primer. Precisament molts dels conflictes que es produeixen són per no entendre que a l’empresa familiar es conviu amb aquests tres sistemes, i s’han de saber liderar conscientment els tres. Si només t’enfoques amb un i deixes de banda els altres, sorgeixen moltes friccions i disfuncions que poden posar en risc la família, el negoci o el patrimoni.

Un lideratge conscient com repercuteix en els resultats de l’empresa?
Un lideratge conscient està directament relacionat amb una organització més competent, efectiva i preparada per obtenir millors resultats. El lideratge conscient és un lideratge creatiu que genera noves oportunitats i enfoca a l’organització cap el futur. I no hi ha millor moment per practicar-lo que ara.

Aquesta secció compte amb el suport de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *