Ioga, dins i fora de casa

Amb l’estat d’alarma per la covid-19, que ens ha obligat a quedar-nos confinats, s’ha desfermat tot un boom per fer esport a casa. La impossibilitat de sortir a passejar, a córrer o anar al gimnàs ha fet que ens les empesquem per mantenir-nos actius en un reduït espai. Segons dades del portal AliExpress, als comerços online s’ha disparat un 72 per cent la venda en línia de material esportiu. I entre les activitats que més han triomfat destaca el ioga. El portal xinès apunta que la demanda de bandes elàstiques i altres estris per fer ioga ha crescut un cinc-cents per cent.

No ens ha d’estranyar. Els beneficis i les virtuts que ja explicaven la tendència creixent d’aquesta pràctica els darrers anys s’han magnificat molt més durant aquests dies de confinament. I és que el ioga, a banda de servir com a activitat física i ajudar-nos a mantenir el cos actiu i equilibrat, també té uns efectes beneficiosos i un impacte positiu en el nostre benestar emocional. I això ens ajuda molt en uns moments en què hem modificat el nostre ritme diari, ens hem hagut d’adaptar a una nova situació i, a més, hem hagut d’aprendre a conviure amb l’estrès, la por, l’angoixa i la incertesa.

De fet, molts col·legis de psicòlegs han recomanat a la població que fes esport. I el ioga és fàcil de practicar, fins i tot per a persones amb certes dificultats per fer altres tipus d’esport. Es pot fer sol o amb família i requereix poc material, una estoreta i roba còmoda. A Internet podem trobar milers de vídeos de ioga de diferents nivells i molts tutors s’han ofert durant el confinament a fer sessions en streaming, una manera també de mantenir el contacte amb les persones que vèiem abans.

Respecte els seus beneficis físics, el ioga és un exercici perfecte per mantenir els ossos i els músculs en bones condicions, però també ajuda a calmar la ment, gestionar les emocions, aprendre a respirar correctament i a reduir els nivells d’ansietat. A més, fer una petita sessió de ioga al dia també ens ajuda a establir horaris i rutines. Per tot això, el ioga és una tendència amb valors que s’imposa i que ara ha entrat a les nostres cases per ajudar-nos a reconnectar amb nosaltres mateixos.

Ioga sense fronteres

De fet, el ioga no només té impacte individual, també pot tenir repercussió social. Així ho demostren iniciatives com Yoga sin Fronteras, una entitat sense ànim de lucre nascuda ara fa un any amb la voluntat de compartir la pràctica del ioga amb els col·lectius més vulnerables i fer possible un món sense injustícia social ni diferències. Els voluntaris de l’entitat porten el ioga a persones refugiades, a gent gran, a dones víctimes de la violència de gènere i a persones amb discapacitats intel·lectuals. La idea va sorgir quan una de les monitores va comprovar els bons resultats de fer una classe de ioga a nens orfes de Tanzània i la proposta es va estendre ràpidament a altres col·lectius. Avui ja col·laboren amb diverses entitats.

La secció Tendències té el suport de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *