La University of the West d’Anglaterra ha demostrat que es pot convertir l’orina en electricitat i d’aquesta manera il·luminar urinaris públics en zones de països subdesenvolupats on no hi ha xarxa elèctrica.
Les primeres proves s’han fet en la darrera edició del Festival de música de Glastonbury, un dels més gran del Regne Unit, on s’ha demostrat que es possible encendre els sis tubs de led dels urinaris amb l’orina d’una concentració gran de gent. Concretament, amb 432 cel·les es van produir 300 mW.
Segons explica Irene Merino, investigadora de l’equip del projecte a Noticias Positivas “la tecnologia del prototip es basa en cel·les de combustible microbianes que, com les piles, presenten un ànode i un càtode”.
Aquestes cel·les s’instal·len a l’interior d’un contenidor al qual arriba l’orina dels usuaris, de moment només homes pel disseny dels urinaris. A dins, els bacteris colonitzen l’elèctrode de l’ànode i actuen com un catalitzador perquè es descompongui la matèria orgànica del pipí.
Durant la descomposició s’alliberen tant protons, que viatgen a través d’una membrana semipermeable des de l’ànode al càtode, com electrons, que viatgen a través d’un circuit elèctric extern. Per completar el cicle, en el càtode també es produeix una reacció de reducció d’oxigen. I d’aquesta manera es genera l’energia necessària per encendre bombetes o tubs Led.
Ara, amb la col·laboració d’Intermon Oxfam i altres organitzacions, els autors d’aquest projecte intenten fer més proves a l’Índia i a diverses regions de l’Àfrica. Aquests urinaris sostenibles poden ser molt útils a camps de refugiats, comunitats rurals, escoles o banys públics sense llum pública. Cal recordar que a molts llocs del món, milions de persones han de sortir de casa per fer les seves necessitats. – REDACCIÓ.