Gusti: “Per estimar una cosa, primer cal acceptar-la”

Mallko y PapáMallko y papá és un d’aquells llibres difícils de fer. No per un motiu tècnic, ja que Gusti és un dels il·lustradors més coneguts i valorats d’Amèrica Llatina, sinó perquè l’autor parla des del cor, d’un tema familiar i molt íntim i amb una sinceritat tan profunda que traspassa les pàgines. Aquest llibre és una història d’acceptació: el procés d’un pare al qual, després del naixement, se li comunica que el seu fill té Síndrome de Down.

malloGusti escriu: “A vegades, amb els fills, passa com amb els dibuixos: no surten com te’ls imaginaves”. Però un fill no es pot retocar amb photoshop ni trencar, sinó aprendre a estimar. Un procés d’estimació que, segons el dibuixant, només passa per l’acceptació.

“Quan vaig saber que Mallko tenia Síndrome de Down estava molt enfonsat i sentia dolor i ràbia contra la meva dona. Però després vaig adonar-me que per estimar una cosa, primer cal acceptar-la”. I en aquest procés el germà gran d’en Mallko hi va tenir un paper clau: “Un dia em va dir: “A mi, m’és igual que el meu germà sigui blau o vermell, perquè és el meu millor germanet”. I va ser la millor lliçó que em podia donar un nen de 8 anys”, reconeix Gusti.

Aquest llibre es va publicar per primera vegada fa un parell d’anys, però gràcies  l’actual compromís del dibuixant amb diverses entitats de persones amb Síndrome de Down, s’ha convertit en una obra de referència, encara que el propi autor assegura que la seva voluntat “no és donar consells, sinó explicar una cosa que ens hauria de ser normal”.

En aquesta obra l’estil artístic de Gusti resulta difícil de definir, ja que barreja tècniques al servei del relat, fins i tot, el propi Mallko hi col·labora. “En aquest cas el dibuix és una eina que m’ajuda a expressar una història, de fet,  no considero ni que els dibuixos d’aquest llibre siguin bonics. De vegades intento dir coses molt fortes amb un sol traç”, explica. I, la veritat, és que ho aconsegueix. – M. COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *