Un gran decàleg de valors –com solidaritat, salut, honestedat, alegria, il·lusió, pau, cooperació, autocontrol, confiança, justícia, paciència… entre molts altres- es van sentir aquest divendres al Centre Atlètic Laietània a la taula rodona “Els valors de l’esport”, organitzat en el marc del projecte ‘Mataró, ciutat de valors‘ i moderada per la codirectora de Valors, Maria Coll.
Va obrir l’acte el pedagog i professor de filosofia Guillem Turró qui, malgrat haver reconegut que l’esport és un element “ambigu” i “ambivalent”, va afirmar que “el grau de civilització que té una societat es pot mesurar segons la relació que aquesta té amb l’esport”.
Turró va destacar la importància que la pràctica esportiva té en el cos, en la ment, però també, en l’espiritualitat de la persona. I va trencar una llança a favor de la competició recordant que etimològicament aquesta paraula vol dir “buscar l’altre, col·laborar”.
“No vull que se’m recordi com una noia que corria molt, sinó com una persona que se superava”. Aquesta va ser la confessió de Maria Carmen González, atleta en actiu i una de les altres participants d’aquesta taula. L’esportista d’alta competició també va explicar que els valors que ella ha après a través de l’esport -va destacar-ne la recerca de l’excel·lència, l’esforç i la superació- els ha aplicat en altres àmbits de la vida.
Per la seva banda, Guillem Pera, entrenador i exatleta, va destacar que “l’esport és bo segons l’ús que se li dóna” i va criticar que avui “com a reflex de la societat, en els estadis hi ha una manca de respecte i de fair play”. Ara bé, també va reconèixer que en el seu cas “sense l’esport no seria com sóc”, perquè a ell, personalment, l’esport li ha donat molts amics i resistència.
Finalment, Joan Mola, pedagog, va explicar com ell intenta promoure en el centre educatiu on treballa i com a pare d’esportistes “la mentalitat d’atleta com a filosofia de vida” i va deixar clar que l’esport és una bona eina educativa. Una intervenció que va donar pas a un debat obert, molt participatiu i enriquidor en el qual hi han participat des d’àrbitres i aficionats, fins a esportistes.
A l’inici de l’acte Maria Coll, moderadora de la taula i coodirectora de la revista Valors, va recordar la finalitat del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’: promoure el debat dels valors i fer aflorar els valors de les entitats de la ciutat. Com a demostració de la feina feta, l’elaboració de forma conjunta per part de diverses entitats esportives de la ciutat el “Manifest dels valors de l’esport”.