Gijsbert Huijink (Som Energia): “Tots som guardians de la Terra”

L’empresari i professor universitari Gijsbert Huijink va arribar a Girona des d’Holanda el 2009 i va decidir posar plaques fotovoltaiques a casa seva. Un gest senzill, però que un any després esdevindria el detonant de Som Energia, avui la primera cooperativa de producció i distribució d’electricitat renovable i ecològica de Catalunya.

Som Energia compte actualment amb 18.600socis arreu del territori i només els darrers quatre anys ha signat 22.000 contractes llum, una progressió que ni el mateix Huijink creia possible. “Al principi de la cooperativa pensava que seríem un centenar de persones, però després ja vaig adonar-me que teníem més possibilitats” ha explicat en una entrevista al programa Valors a l’alça.

En aquest mateix espai l’ecologista també ha denunciat que a Espanya l’electricitat sostenible té grans dificultats per introduir-se al mercat energètic. “Aquí, a diferència d’altres països, les grans empreses energètiques són molt grans i existeix una grans col•laboració entre elles i l’Estat”, ha explicat. “Les regles del joc del mercat de les elèctriques es juga a Madrid i el marquen les grans empreses per això és molt important guanyar pes per tenir algun poder de decisió” – avui Som Energia representa un 0,1% del mercat-, ha assegurat Huijink com a imminent objectiu de la cooperativa.

L’holandès, però, es mostra optimista respecte un possible canvi de tendència al mercat espanyol: “En aquest moment a la resta de països d’Europa les energies renovables les lideren moviments socials i això, al final, ha provocat els canvis polítics”. I, per això, recorda a aquells que dubten de les energies renovables que “tots som guardians de la Terra i per aquest motiu tenim la obligació de deixar-la a les generacions futures com mínim igual de com l’hem trobat, perquè sinó els nostres hereus no tindran res”.

Uneix-te al debat

  • Te tota la raó, es un asignatura molt feixuga, peró ens estem sortin força bé, soc dels q penso que generacions actuals ja es
    preocupan pel temas ecologics i renovables i aixo es molt important.
    Endevant nois.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *