Quan el missioner George Lawrence Davis (1830-1894) va deixar la seva terra natal, Gal·les, per propagar la paraula de Déu, segurament no pensava que acabaria en un petit poblet del Vallès Oriental. Abans de recaure en aquesta localitat, però, va viatjar a Londres (1850) i a Nova York (1853), on va ser empresonat per pujar als autobusos dels negres.
També va recórrer diferents llocs d’Espanya amb un carro blindat ple de bíblies fins que va arribar a la vila barcelonina de Gràcia, on, aprofitant el temps de llibertat que oferia la revolució de la Gloriosa (1868), va treballar en la fundació d’escoles per a nens i adults –el 1878 es tenia constància de 19 centres–, en l’obertura de diverses esglésies evangèliques a diferents indrets de Catalunya i en la creació d’una impremta, en la qual va editar diverses revistes com La Aurora de la Gracia. I fins i tot va fundar un hospital, l’embrió de l’actual Hospital Evangèlic de Barcelona. Però com va conèixer Caldes de Montbui?
Va ser buscant un balneari amb aigües termals curatives per millorar el seu estat de salut que va descobrir aquesta localitat, a partir d’aleshores la principal base d’operacions dels seus projectes. Davant l’evidència que un dels principals problemes de la localitat era l’alt índex d’analfabetisme, el missioner, que creia ferventment que “l’escolarització era la gran esperança del país”, va crear una escola coneguda popularment com “l’escola dels pobres”. Durant set anys van passar per les aules creades per George Lawrence més de 10.500 alumnes de diferents edats. A més, poc després, també va fundar l’Església Evangèlica de Caldes de Montbui.
Lawrence va morir als 63 anys, però el seu llegat va perdurar: l’escola, dirigida per les seves filles, va estar funcionant diverses dècades i l’església avui encara continua activa.
Un nom de carrer
En reconeixement a la seva tasca a Caldes de Montbui, actualment un dels seus carrers més cèntrics porta el nom de George Lawrence Davis. És en aquest mateix carrer on està ubicada l’església que ell va iniciar. Aquesta decisió es va prendre per votació popular. Moltes persones grans del poble van aprendre “de lletra” en aquesta escola evangèlica, en la qual s’oferia una pedagogia moderna i oberta. Si voleu més informació sobre aquest missioner de l’església evangèlica a Catalunya l’entitat Amics d’en George Lawrence organitza rutes pel poble dedicades al missioner gal·lès.
Gràcies per aquesta contribució. Recordo que avui, 9 de gener, el 1894, George Lawrence moria d’un infart cerebral a casa seva a Caldes de Montbui. El funeral va tenir lloc l’11 de gener, a què van assistir uns 1000 dolents. Sobre el fèretre es van col·locar les banderes espanyola i britànica. Els evangelis es van distribuir gratuïtament.