Formació mediàtica

Les primeres setmanes del mes de juliol de cada any, força milers de docents catalans dediquen moltes hores a la seva formació. A millorar la seva formació. Comptem amb centenars de cursos a una pila de diferents escoles d’estiu. És un fenomen que mereixeria ser estudiat, i … més conegut! especialment per als qui es puguin pensar que els professors i mestres tenim dos mesos o més de “dolce far niente”, de vacances totals. Res d’això, qui ensenya, també s’ha de formar, i la formació contínua és avui – i ja des de fa temps – una exigència ineludible.

Fa poc, he assistit a les onzenes “Jornades d’Educació en Comunicació” que organitza AulaMèdia i que enguany han tractat de l’“Educació mediàtica per a una societat crítica”. No els les explicaré pas aquí, ja que ho poden trobar al web (aulamedia.org/2017), però sí que m’agradaria insistir en una qüestió que és, sens dubte, problemàtica.

Pel que fa la gestió de la comunicació, és clar que es poden dir i repetir moltes obvietats: per exemple, que avui dia és molt fàcil rebre inputs, que la informació flueix en xarxa, que existeix una gran manipulació, que molta gent – no només joves – s’enganxen als aparells mòbils, que els poderosos de la terra segueixen controlant força del que circula amb vitalitat des del principals emissors, etc.

Ara bé, hi ha dos punts, que sempre tractem a la Jornada anual d’AulaMèdia – enguany a la sala d’Actes de l’Edifici “El vagó”, en el recinte de l’Escola Industrial de Barcelona –, i que resulten vitals: a) l’actitud crítica respecte al bombardeig informatiu i de l’àmbit de l’espectacle; i b) la presència operativa de la formació en comunicació en el sistema educatiu.

Pel que fa al primer punt, som conscients que la publicitat, els poders econòmics, els grups de pressió, etc., intervenen en l’enfocament i impacte emocional que tenen informatius, sèries o documentals. Ho sabem però, tot i així, restem desconcertats i pensem que no n’hi ha per tant o bé – i anem a l’altre extrem – potser concloem que ja no ens en podem refiar ja d’absolutament ningú. I així no hi ha pas “sentit crític”, sinó simplement rendició o fugida.

Sempre hi ha, entre els productors de continguts, gent molt eixerida que empren les eines més eficaces que coneixen per escampar manipulació (ja sigui amb la teleporqueria o també amb les “sèries” de culte que ens entabanen fent-nos creure que som ben intel·ligents). Allunyem-nos-en, distingint el món real, els dels afectes, el de persones concretes i bons ideals,… d’aquell altre de la construcció màgica o virtual. Entreteniment sí, però no endormiscament. Les sessions sobre “Els relats del mitjans” i sobre ”Marques, publicitat i mentides”, a la Jornada, han estat ben profitoses.

L’altre punt és també rellevant. Les sessions sobre “Educació mediàtica” i sobre “Formació del professorat” han posat blanc sobre negre la situació: els docents que eduquen en comunicació – ja sigui amb qualsevol mena de producció escolar o amb l’anàlisi de continguts – ho solen fer des de la generositat d’un voluntarisme sovint infrareconegut. Els casos pràctics presentats a les Jornades són – a més de divertits, impactants i il•luminadors – un bri d’esperança.

Massa sovint, les “assignatures curriculars” clàssiques deixen poc espai al treball en comprensió, expressió i creació audiovisuals i no n’hi ha prou amb alguna unitat didàctica a Llengua, a Tecnologia o a Visual i Plàstica… Caldria una presència curricular avançada i coherent. El món audiovisual té una gramàtica, unes regles i estils, un llenguatge propi i diferent. A AulaMèdia – i també molts docents i famílies – ho reivindiquem des de fa anys, però el Departament d’Ensenyament – tenallat en part per les pressions que rep dels currículums madrilenys o d’altres àrees – no es belluga amb decisió.

Seguirem treballant, i els confirmo que es fa molt. Però si vostès ens hi ajudessin, com n’aniria de bé!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *