Fèlix Saltor, la saviesa de Lanza del Vasto

La seva gran passió fou pertànyer a la Comunitat de l’Arca i conèixer Lanza del Vasto, que visità Barcelona per primer cop el 1959.

Aviat farà dos mesos que ens va deixar Fèlix Saltor Soler, l’expert més erudit sobre Lanza del Vasto que teníem a Catalunya. Va néixer a París el 1937, enmig de la Guerra Civil i a les portes d’una guerra mundial. Però tornà a Barcelona, on residí des de 1939. Estudià Enginyeria Tècnica de Sistemes, i entrà a treballar a IBM, on va arribar a ser especialista en bases de dades del Field Systems Center de Barcelona, tot i que es desplaçà una època a Califòrnia per avaluar el sistema de gestió de dades d’IBM.

En tornar, fou nomenat catedràtic de Programació de Computadores, i va exercir com a professor de Sistemes Informàtics a la Universitat Politècnica de Catalunya. Publicà més de 30 articles tècnics sobre la seva especialitat, i participà en un centenar de congressos i simpòsiums arreu del món. Però la faceta més rellevant de la seva vida va ser una altra: d’una banda, el seu casament amb Maria Casas, una dona extraordinària amb qui va fer un tàndem molt especial; d’altra banda, la seva gran passió fou pertànyer a la Comunitat de l’Arca i conèixer en persona  Lanza del Vasto, el qual visità Barcelona per primera vegada el 1959. Van coincidir en les diverses ocasions en què hi retornà, així com en les seves estades a la Comunitat al sud de França.

Juntament amb Jordi Maluquer i les germanes Casas, Fèlix Saltor va ser un dels artífexs del nucli de seguidors de Lanza arrelats a la capital catalana i coneguts com a Grup d’Amics de l’Arca de Barcelona, la primera iniciativa històrica de no-violència del pacifisme català. Es reunien amb regularitat a casa dels Saltor-Casas, o bé també a la rebotiga de la llibreria-taller L’Arc de Santa Maria, al barri antic de Barcelona.

S’hi trobaven per llegir, estudiar i meditar a fons l’obra sobre l’espiritualitat de la no-violència, i la seva acció directa. Als anys 80, del Grup d’Amics sorgí un subgrup anomenat els Artesans de la Pau, que va impulsar els Silencis per la Pau. Es van fer ininterrompudament, fins a l’actualitat, cada dijous al vespre davant del Palau de la Generalitat, per demanar la pau al món.

I en aquests moments, l’Arca Ibèrica (associació vinculada a la Comunitat de l’Arca a Espanya i Portugal), juntament amb l’entitat SomCristians.cat, ha contribuït a crear el Grup de Lectura Fèlix Saltor sobre Lanza del Vasto, i així continuar –en línia i per a tot el món– el mestratge del sempre autoanomenat aprenent de no-violent. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *