Ezenarro: “A Euskadi avui ningú ha viscut en pau, hem d’aprendre a fer-ho”

Aintzane Ezenarro, una de les redactores del Pla de Pau i Convivència 2013-2016 del Govern Basc, assessora de la Secretaria de Pau i Convivència de la Lehendakaritza i nova directora de l’Institut Basc de la Memòria, ha explicat aquesta setmana en una entrevista al programa “Valors a l’alça” de La Xarxa que “la societat basca cada cop està més disposada a fer una visió crítica de la seva història” i ha recordat que el repte que té la societat basca per davant és enorme “ja que a Euskadi avui ningú ha viscut en pau i ara cal aprendre a fer-ho”. I, ha afirmat que tenint en compte que el final de la violència per part d’ETA va ser el 2011, tres anys és molt poc temps per construir-la.

Ara bé, l’assessora de la Secretaria de Pau i Convivència de la Lehendakaritza, també ha lamentat que actualment hi hagi una desconfiança entre els grups polítics respecte la construcció de la pau. “Ara que no hi ha violència, la ponència de la pau i la convivència del Parlament està bloqueja”, ha posat com a exemple.

En aquest sentit, ha insistit que per avançar “cal compartir una mirada crítica respecte els fets que han tingut lloc en el passat”. “No podem pensar que el passat passat està i construir des de zero perquè les ferides estan obertes, el passat ha de sortir a la llum i cadascú ha d’acceptar les seves responsabilitats”, ha insistit la nova directora de l’Institut Basc de la Memòria.

I, encara que ha reconegut que “mai ha estat fàcil apostar per la pau al País Basc” ha assegurat que avui és molt ratificant haver fet aquesta gest “ara que la majoria de la societat creu en la pau” i que els joves “tenen clar que la revenja i l’odi els perjudica”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *