Eticom: una cooperativa de telecomunicacions ètiques

Eticom_somconnexioEconomia social i cooperativa. Telecomunicacions responsables. Bé comú. Primacia de les persones per sobre del capital. Coherència. Participació. Regeneració permanent. Transparència. Solidaritat. Telecomunicacions inclusives. Reflexió. Aquesta és la declaració de principis d’Eticom, una cooperativa d’usuaris que s’instal·la en el món de les telecomunicacions per oferir serveis de telefonia i Internet.

A diferència del que molts podríem pensar el món de les telecomunicacions també pot ser responsable, ètic, solidari. La cooperativa es va constituir fa dos anys amb 250 socis, però ja ha arribat a un miler, i té tres objectius clarament definits: oferir accés de qualitat en l’àmbit de la telefonia, incidir en un canvi de mentalitat col·lectiva entorn de la capacitat transformadora que pot tenir el consum cooperatiu en un marc d’economia social i solidària i reduir impactes ambientals i socials que genera el sector de les comunicacions.

Des d’Eticom volen contribuir, des de l’àmbit de les telecomunicacions i l’economia social i solidària, a la transformació d’un món que necessita regenerar-se a través d’accions de construcció comunitària i de base solidària i així passar, tal i com ells mateixos diuen fent un joc de paraules: de “l’econo-mía” a “l’econonostra”.

Actualment estan en la fase de llançament i els serveis que ofereixen estan pensats per a particulars o per a petites organitzacions amb unes necessitats similars. El servei de telefonia mòbil l’ofereixen a través d’Orange ja que la màxima sobirania tecnològica mòbil a la que es pot aspirar és a ser un operador mòbil virtual (OMV), és a dir, un operador sense xarxa pròpia.

A l’Estat espanyol, la concessió d’espectre de freqüència la tenen Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo. Fins que no canviï la regulació, els serveis que ofereix Eticom hauran d’utilitzar les infraestructures d’un d’aquests quatre operadors. Pel que fa al servei d’Internet i telefonia fixa el proveïdor és Vodafone. En aquest àmbit però han aconseguit un marge de preu suficient perquè la cooperativa comenci a tenir ingressos per a mantenir una petita estructura pròpia per avançar cap a la sobirania en el sector de les
telecomunicacions.

Actualment no hi ha cap activitat econòmica que pugui prescindir-ne i, per a aquesta organització, és essencial pel fet que els grans negocis d’aquesta nova era (com ara Google, Facebook, Whatsapp) s’estan fent en base a l’ús gratuït de serveis a canvi d’informació (que és, al cap i a la fi, la infraestructura
més petita, però alhora la més valuosa).

Per a Eticom, guanyar en sobirania significa prendre consciència de com la perdem produint i regalant informació a grans corporacions que no tenen vocació de contribuir al Bé Comú. – MARIA MEDINA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *