Es pot mesurar la felicitat dels països?

Si la felicitat d’un país és mesurable, llavors Finlàndia és el més feliç del món. Així es desprèn de l’Informe Mundial de Felicitat 2019 (World Happiness Report 2019) que cada any elabora la Xarxa de Solucions per a un Desenvolupament Sostenible, organisme vinculat a l’ONU. Aquest informe es va donar a conèixer el passat divendres, 20 de març, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Felicitat.

Segons aquest informe, elaborat en base a tres anys d’enquestes sobre com se senten els ciutadans feliços de cada país, Finlàndia encapçala el top 10 dels països més feliços del món, seguit de Dinamarca, Noruega, Islàndia, Països Baixos, Suècia, Nova Zelanda, Canadà i Àustria.

Espanya ocupa el lloc número 13 de la llista i destaca per haver escalat posicions respecte a l’edició del 2018, en concret sis llocs per sobre al de l’any anterior. En concret, Espanya ha rebut una puntuació de 6,354 sobre 10.

Malgrat que el clima sembla que no acompanyi en el cas de Finlàndia, el cas és que hi ha altres factors que fan que la seva població se senti molt més feliç que la d’altres parts del món. Per exemple, el seu paisatge natural, els nivells baixos de contaminació, l’educació, el seu sistema de salut, els serveis socials, la llibertat, la igualtat o la generositat dels seus habitants són alguns dels aspectes que han situat Finlàndia al capdamunt del rànquing de felicitat.

L’informe, però, no és absolutament optimista ja que en les diverses variables que s’analitzen per conformar la llista definitiva d’entre 156 país, no totes les dades son positives. Així, per exemple, l’informe posa de manifest el cas de Sudan del Sud, en guerra civil des de fa cinc anys, raó per la qual ocupa l’últim lloc de la llista. Altres països como la República Centreafricana, Afganistan, Tanzània i Rwanda tanquen aquest rànquing de la felicitat al món.

Els factors utilitzats per a l’avaluació inclouen el producte intern brut (PIB) per càpita, els anys d’esperança de vida saludable i corrupció percebuda en el govern i les empreses. – J. Vives

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *