Es busquen voluntaris per ajudar a llegir millor

La Fundació Jaume Bofill aprofita l’imminent inici del curs escolar per fer una crida als voluntaris a participar al programa LECXIT-Lectura per a l’èxit educatiu. Es tracta d’una iniciativa que té com a finalitat acompanyar l’alumnat de primària per millorar la seva comprensió lectora.

La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l’entorn dels nens i nenes que participen en el programa. El projecte es va iniciar el curs 2011-2012 i aquest curs es du a terme en més de 150 Punts LECXIT d’arreu de Catalunya.

Segons expliquen des de la Fundació, una competència lectora baixa compromet l’èxit escolar i les possibilitats d’aprenentatge al llarg de la vida, així com la igualtat d’oportunitats. Dades de l’informe PISA del 2015 indiquen que el 15,4% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques, fet que porta a un baix rendiment en totes les matèries.

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

Per això des de el Programa Lecxit busquen persones compromeses amb la millora educativa dels infants que vulguin participar com a voluntàries a un dels més de 200 punts LECXIT que hi ha a tot Catalunya.

La tasca del voluntariat és acompanyar la lectura d’un infant, ajudar-lo a gaudir-ne, motivar-lo i esdevenir un referent lector que el faci creure en les seves capacitats. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l’educació dels infants. Demanen com a mínim una hora a la setmana per dedicar-la a encomanar la passió per la lectura a un nen o una nena.

Es pot trobar més informació sobre el voluntariat i el formulari d’inscripció amb les escoles i horaris de les sessions LECXIT a www.lectura.cat/voluntaris

Com a suport al voluntariat, s’ha reeditat el material Tu també pots fer molt per la lectura amb estratègies, recursos i coneixements per reforçar les competències lectores dels infants. – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *